Zálohování dat z mobilů a dalších zařízení můžeme řešit i prostřednictvím on-line služeb. Často je to nejjednodušší řešení

21. září 2024

Stále více používáme i v domácích podmínkách mnoho zařízení, ve kterých se nám ukládají data, o které bychom neradi přišli. Klasickým příkladem jsou fotky z dovolené v mobilním telefonu. Jak je uložit a neztratit?

Zdánlivě nejjednodušší volbou je uložit je do domácího počítače, notebooku či podobného zařízení. Někdo zvolí například externí disk, flešku či dokonce domácí server, tzv. NAS. Je zde ale jedno velké ale.

Ne všichni máme doma počítač a ani zde nejsou naše data v naprostém bezpečí. I tato úložná zařízení, pokud nejsou dále zálohována, mohou podlehnout technické závadě či hackerskému útoku a data jsou pak nenávratně ztracená.

Z pozice uživatele je tam možné, zejména pokud nemáme dat potřebných k zálohování enormní množství, využít on-line služby úložišť, tzv. cloudů. Jejich využitím získáme virtuální prostor, kam můžeme naše data prostřednictvím internetu nahrát. Výhodou je, že k tomu nepotřebujeme další zařízení, většinu úložišť lze propojit přímo např. s mobilním telefonem. Další výhodou je, že tato úložiště jsou chráněná před hackery a většinou i zálohovaná, takže nebezpečí ztráty dat je výrazně nižší.

Cloud, cloudové úložiště

Provozovatelů podobných cloudových úložišť je hodně, mnohdy se ale nejjednodušeji používají ta, která jsou napojena přímo na operační systém zařízení. U telefonů s Androidem to tedy je Google disk, u telefonů a zařízení Apple je to iCloud a u zařízení s operačním systémem Windows je pak nejčastěji využívaný Dropbox.

Výhodou všech těchto služeb je, že se dají většinou velmi jednoduše propojit se zařízením, které potřebujete zálohovat. Umožňují nejen zálohu dat, jako jsou fotky, dokumenty a další soubory, ale i nastavení telefonu či počítače a umožňují v případě jeho poruchy i obnovu systému. Někde je možné prostřednictvím těchto úložišť sdílet například soubory či fotografie i s dalšími osobami. Například fotky vnoučat s prarodiči.

rodinné album

Všechny výhody jsou ale vyváženy i nevýhodami. Tou zásadní je, že zdarma je u těchto služeb jen omezený úložný prostor. Ten stačí spíše na ony zálohy nejdůležitějších dat a části obsahu telefonu a liší se podle jednotlivých poskytovatelů.

Pokud chceme objem dat větší, musíme za něj zaplatit. Většinou se jedná o pravidelnou měsíční platbu, která se liší podle vyčleněného prostoru – od několika desítek korun až po stokoruny. I tak však jsou tyto služby poměrně výhodné, zejména méně zkušeným uživatelům nabízí poměrně profesionální řešení, které je využitelné navíc nejen doma, ale třeba i na cestách.

Spustit audio