Žaludkáři skučí, podzim je mučí

26. září 2016

„V období pozdního léta a podzimu je vrchol činnosti slinivky, sleziny a žaludku,“ objasňuje poradkyně pro přírodní léčbu Aneta Benediktová, „z toho důvodu teď lidé, kteří mají trávicí potíže, mohou pociťovat nadýmání, říhání, větší nekomfort v oblasti zažívacího traktu.“ Tvrzení Anety Benediktové se odvíjejí od tradiční čínské medicíny. Řešení vidí v úpravě jídelníčku, užívání bylin a změně životního stylu.

Základní rada je vynechat potraviny, které mají velký obsah přidaného cukru. V jídelníčku by se mělo objevit víc zeleniny a ovoce, které odpovídají tomuto ročnímu období. Jedná se např. o jablka, hrušky nebo dýně. Kromě podzimního dozrávání vám může být vodítkem pro výběr vhodného ovoce a zeleniny také barva. „Podle pravidel čínského pentagramu oranžová, hnědá a žlutá jsou barvy, které podporují slinivku, slezinu a také žaludek,“ vysvětluje Aneta Benediktová.

Hrušky, ovoce

Dobře vám udělá štamprlička po obědě, tzv. digestiv. Jde o alkoholický nápoj s vyluhovanými bylinami. Jeho základem by měl být puškvorec (stimuluje tvorbu trávicích enzymů slinivky, snižuje překyselení žaludku a zlepšuje trávení v oblasti tenkého střeva a dvanácterníku), součástí může být i čekanka (v ní obsažený inulin vyživuje přátelské bakterie ve střevech zajišťující dobrou funkci imunitního systému) a anýz (snižuje nadýmání, zlepšuje trávení). Pokud si alkohol v poledne nemůžete dovolit, v bylinných lékárnách uvedené byliny seženete v podobě tablet.

Nepříznivý dopad na trávicí systém má stres. Když to dokážete, hoďte se do klidu. „Jakmile jsme ve stresu, naše tělo potřebuje někde uspořit energii na to, aby vytvořilo dostatečné množství stresových hormonů a dostalo nás to stavu obrana/útok. Proto zavírá trávicí trakt,“ konstatuje Aneta Benediktová, „přivře se vývod ze žlučníku a slinivky a do zažívacího traktu nejde dostatečné množství trávicích enzymů. To má za následek problémy s trávením.“

Odpočinek, ilustrační foto

Stresu se v 21. století nevyhneme, můžeme se ale naučit pravidelně relaxovat a tím jeho škodlivý vliv mírnit. Existuje řada relaxačních metod, které způsobují uvolnění nejen svalů, ale také vnitřních orgánů. Mezi nejjednodušší z nich patří správné hluboké dýchání se zapojením bránice, praktikovat je můžete kdykoli a kdekoli.

Spustit audio