Zámek Lednice budují v Horním Slavkově na Sokolovsku

31. říjen 2018 08:00

Ano, i to je možné. Model památky totiž vzniká na přísně střeženém pracovišti. Výroba není ale vůbec jednoduchá, podílejí se na ní už několik týdnů vězni z věznice Horní Slavkov.

Model je určený do Boheminium parku v Mariánských Lázních. Odsouzení na plastové maketě pracují už několik měsíců. Nutné je soustředění a přesnost. Stejně jako na nedávno dokončeném modelu zámku Hluboká.

Zatímco model Hluboké měl na výšku 5,5 metru a na šířku 3,4 metru, zámek Lednice bude ještě větší. Na výšku bude mít stejně, ale na šířku bude zhruba o dva metry širší, jak potvrdil odborný pracovník věznice Radek Jirsa, který má veškerou výrobu modelů na starost.

Na miniatuře pracují vězni už několik týdnů

Před zahájením prací na dalším projektu dostali vězni k dispozici podkladový materiál pro co nejpřesnější napodobení. „Touto cestou bych chtěl poděkovat paní kastelánce Holáskové a zaměstnancům lednického zámku, od kterých jsme dostali plány a mohli si pořídit tři tisíce fotek,“ doplnil Jirsa.

Zájem o práci vězňů roste

Věznice má kapacitu 710 míst. Jako většina dalších věznic v Česku má nadstav, aktuálně se počet vězňů blíží 800. Z nich pracují téměř dvě třetiny. Jedná se o věznici s ostrahou se středním a vysokým stupněm zabezpečení, kvůli čemuž pracuje mimo areál jen asi dvacet vězňů.

Mimo prací na památkových modelech odsouzení pracují například v oblasti propagačního průmyslu, kovovýroby, oděvního průmyslu nebo i stavitelství, které se týká modulárních dřevěných domů. Výroba každého domu trvá okolo šesti týdnů a pracuje na něm aktuálně okolo 18 vězňů.

„Zaměstnáváme odsouzené jak ve vnitřních prostorách, tak vně areálu věznice. Řádově se pohybujeme někde na hranici 500 odsouzených. Někteří z nich ale pracují ve vnitřní režii a zabezpečují činnost věznice, jsou to kuchaři, někteří pracovníci údržby a tak dále,“ doplnil ředitel věznice Hrubý.

 

autoři: Andrea Strohmaierová , Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio