Zámek Nebílovy chce opravit ohradní zeď i část zadního křídla

27. prosinec 2014

Oprava téměř 40 let rozvalené ohradní barokní zdi je jedním z úkolů zámku Nebílovy na jižním Plzeňsku pro příští rok. Zeď z roku 1710, která ohraničuje původní barokní zahradu, je ve velmi špatném stavu. Poškodila ji povodeň v roce 1975. Na její kompletní opravu jsou potřeba zhruba více než dva miliony korun.

„Náklady jsou asi dva a půl milionu korun, to zatím nedáme v žádném případě. Děláme to postupně z peněz částečně ušetřených a částečně poskytnutých zřizovatelem,“ říká k opravám kastelán zámku Milan Fiala.

„Součástí té ohradní zdi byly dva pavilony a jedna branka, barokní, krásné. zatím jeden ten pavilon je v soukromém majetku, jeden pavilon se zřítil už v roce 1900. A ta branka už je staticky zajištěná, ta je v pořádku," dodává kastelán zámku Milan Fiala, podle kterého jsou ohradní zdi naprosto výjimečné v rámci architektury na území České republiky.

Zámek také připravuje dokumentaci na obnovu schodišťové lodžie zadního křídla.
Podle kastelána zámku Milana Fialy se v letošním roce zvedla návštěvnost.

Nebílovy letos vidělo 7014 lidí, v roce minulém jich přišlo 4312. Může za to nejen opravený taneční sál, pro památky příznivé počasí, ale také prohlídky pro mateřské školy, které zámek nabídl.

Více informací o celém zámku, například jak se tam dostanete nebo co chystá pro návštěvníky na jaro, se můžete dozvědět na webových stránkách www.zamek-nebilovy.cz

Spustit audio