Zámek v Blatné je jedním ze tří vodních zámků v Čechách. Provést vás jím může i pravnučka majitelů

2. říjen 2020

Zámek v jihočeské Blatné je jedním ze tří vodních zámků v Čechách. První zmínka o stavbě na ostrově uprostřed zámeckého rybníka pochází ze 13. století. Během věků hrad, později přestavěný na zámek, mnohokrát změnil majitele. Za třicetileté války byl dokonce vydrancován, ale přesto do dnešních dnů přečkal v podstatě bez úhony a patří mezi skvosty hradozámecké architektury.

Posledním majitelům, původně tyrolskému rodu Hildprandtů z Ottenhausenu, byl zámek po komunistickém převratu zkonfiskován. Na konci padesátých let bylo ale rodině umožněno, díky stykům s císařem Haillem Selassiem I., legálně emigrovat do Etiopie. Památky na tamní pobyt tvoří dnes poutavou součást zámecké expozice. Po roce 1991 se totiž Blatná vrátila do rukou rodiny Hildprandtových.

„Nacházíme se v barokním salonku. První věc, která nás tu upoutá, je krásný obraz paní baronky Hildprantové, mojí prababičky,“ říká jen tak mimochodem průvodkyně Simona Hildprandtová během prohlídky zámku v Blatné. Sama tu je na brigádě, ale dodnes zámek vlastní její příbuzní. „Určitě by to bylo krásné,“ odpovídá na otázku, jestli ji neláká bydlet na místě, kam její předci přišli na konci 18. století. „Ale zámek je tak rozlehlý, že nevím, co bych tu sama dělala,“ směje se.

Prababička a pravnučka na Zámku Blatná

Zámek Blatná si zahrál také ve filmu. Natáčela se na něm pohádka Šíleně smutná princezna. Právě na hladině rybníka, který zámek obklopuje, se projížděli na lodičce Helena Vondráčková s Václavem Neckářem a zpívali při tom známou písničku.

Prohlídkové trasy na zámku jsou pro návštěvníky přístupné od dubna do října. Přilehlý, víc jak čtyřicetihektarový zámecký park se stádem daňků a velkým hejnem pávů, je přístupný po celý rok. Podrobnosti ohledně otevírací doby a vstupného najdete na webových stránkách www.zamek-blatna.cz.

autor: Filip Černý
Spustit audio