Zámek v Přerově ožil Vánocemi. Představuje i detailně propracovaný Zbořilův betlém z lipového dřeva

8. prosinec 2019

Vánoce na zámku. To je název výstavy, kterou každý rok v čase adventu pořádá Muzeum Komenského na zámku v Přerově. Tradičně na ní nechybí betlém z lipového dřeva od sázavského řezbáře Bedřicha Zbořila. Nezaměnitelné, výrazné dílo s osobitým rukopisem a velkým smyslem pro detail.

Betlém Bedřicha Zbořila pro přerovské muzeum vznikl na zakázku. Autor na něm pracoval dlouhých dvanáct let. Mezi první figury patřila Svatá rodina, pak se začal postupně rozrůstat. Nejprve přibyly dvě věže - sázavská a přerovská, jako symbol přátelství. V dalších letech se řezbář zaměřil na řemesla. Na taková, která postupně zanikají, nebo už neexistují. V betlému se tak objevily postavičky šindeláře, sedláře, ševce, bednáře a mnohé další.

Pozorný návštěvník v něm ale najde i scény z běžného života. Třeba vyobrazení pravé české zabíjačky. Nechybí ani figurky ze zvířecí říše. Potěší pohled na mlsnou kočku pod krmítkem nebo koňské spřežení.

Děti zase zaujme oživlé kluziště, kde kluci hrají hokej, nebo postavy pouštějící draka. Celkem v betlému napočítáte sto dvacet devět figur. Každým rokem je kurátorky muzea seskládají v novém aranžmá. To letošní připomíná divadelní scénu.

Dřevo doplňují skleněné prvky

Jednotlivé postavy nejsou vyřezané z jednoho kusu dřeva, autor pracoval po částech, které pak kotvil a lepil dohromady. K povrchové úpravě použil ochranný lak z včelího vosku. Vytvořil tak jemně lesklý povrch sametové barvy, který zvýrazňuje strukturu lipového dřeva.

Betlém Bedřicha Zbořila je vyrobený na zakázku

Osobité dílo Bedřicha Zbořila podtrhuje nezaměnitelný rukopis vyznačující se velkým smyslem pro detail. Kouzelné jsou třeba drobné skleněné prvky, odkazující na původní profesi autora. Koneckonců v betlému najdete i samotného Bedřicha Zbořila, představuje se jako foukač skla. Další skleněné kousky objevíte třeba na hlavě velblouda, pozornému divákovi neunikne kapka vody u studny, kde žena na valše pere prádlo.

Vánoce na zámku

Pokud se do přerovského muzea podíváte, určitě si vánoční výstavu prohlédněte celou. Patří totiž k vůbec největším za poslední léta. Nahlédnete třeba do zázemí zámecké kuchyně nebo do salonu se svátečně prostřeným stolem. A také pod stromeček, kde objevíte dobové dárky od Ježíška. Houpacího koně, saně, kočárek pro panenky a stavebnice z barevných kamenů. Vitríny zase nabízejí ukázku českého porcelánu. Bez povšimnutí určitě nezůstanou ani vánoční stromky. Všechny zdobí ručně vyráběné ozdoby z foukaného skla.

Zbořilův betlém a celá vánoční výstava budou na zámku v Přerově k vidění do 5. ledna příštího roku. Otevírací hodiny muzea najdete na webových stránkách www.prerovmuzeum.cz.

autor: zem
Spustit audio