Zámek v Rožmitále pod Třemšínem se otevře veřejnosti

29. březen 2019 14:23

Po víc než dvaceti letech se lidé během mimořádných akcí podívají do zámku v Rožmitále pod Třemšínem. Stane se tak díky dobrovolníkům, kteří udržují léta chátrající památku.

Podle legendy se na tomto místě narodila královna Johana, druhá manželka krále Jiřího z Poděbrad. Zámek v Rožmitále také sloužil jako letní sídlo pražských arcibiskupů. Teď ale dlouhá léta chátrá kvůli vlastnickým změnám. Posledního majitele několikrát pokutovali památkáři, ale na stav objektu to nemělo zásadní vliv. Základní údržbu proto převzali nadšenci a dobrovolníci. Rozlehlým zámkem, kde jen nová střecha vyjde na pár desítek milionů korun, nás provedla dobrovolnice Eva Heyd. „Tady byl pivovar, kterému spadla střecha, protože na ní chyběly tašky,“ popsala žena, která se vrátila z emigrace z USA, a rozhodla se, že zámek probudí. „Snažíme se tomu zámku pomoct a zachránit, co se dá. Děláme tady řadu brigád, uklízíme. Třeba nádvoří bylo zarostlé náletovými dřevinami,“ popsala.

Zámek je národní kulturní památkou, po roce 1989 ho získala obec, ta ho ale nechtěla a zdarma ho převedla na Arcibiskupství pražské. Církev pak se souhlasem obce prodala zámek společnosti Trinity Group, kterou většinově vlastní Američan Roderick Marschall. „Měl ve Rvandě cínové doly, vláda mu je znárodnila, pak na Rožmitál neměl čas a sílu,“ vysvětlila jeho obchodní partnerka a pětinová spolumajitelka zámku Zuzana Maruščáková. Památkáři udělili vlastníkovi pokutu ve výši 800 tisíc korun, kterou zaplatil. Podle Maruščákové do zámku majitel investoval, například do stabilizace objektu. „To není sice vidět, ale zámek by bez toho spadl,“ řekla.

Eva Heyd nyní sehnala správce, který v objektu bydlí, udržuje ho a dělá dílčí opravy. Dobrovolníci také chystají v zámku akce pro veřejnost, například výstavu v Grispekovském paláci, čtení s knihovnou nebo koncert základní umělecké školy. Právě během mimořádných akcí se do zámku můžou lidé vypravit, informace naleznou na facebookovém profilu „Zámek Rožmitál pod Třemšínem“.

autoři: Ľubomír Smatana , Michaela Svobodová
Spustit audio