Zámek ve Šťáhlavech má čekat růžová budoucnost

30. říjen 2017

Z ubytovny ve Šťáhlavech na jižním Plzeňsku bude znovu zámek. Více než 400 let starou budovu slavnostně převzal Nadační fond památek Plzeňského kraje. Část objektu zůstane soukromá, v té další má časem vzniknout regionální muzeum.

Šermíří, kejklíří, středověká hudba a také zámek nasvícený na růžovo, to byly kulisy, ve kterých Mikola Karpenko po 14 let majitel zámku a provozovatel ubytovny předával klíče novým majitelům.


Zámek stojí v obci Šťáhlavy, která je spojována s klasicistním zámkem Kozel. Počátky historie zámku jsou spojeny s Jiříkem Kokořovcem z Kokořova a jeho syny. Jeden ze synů, Karel Kokořovec postavil v polovině 16. stol na návsi tvrz a později ji rozšířil v renesanční zámek. Druhý ze synů vystavěl nad zámkem kapli sv. Vojtěcha. Do zámeckého areálu vede brána asi ze 17. stol. pilířová, pozdně renesanční. Zámek byl později 18. stol. za Černínů upraven a rozšířen. Dnes je v havarijním stavu.

„V zámku jsou ještě zbytky historických lustrů a tak dále, moc toho ale nezbylo. Je to poměrně vybílené tou ubytovnou. Vše se bude muset dát dohromady a vybavit,“ vysvětlil předseda spolku přátel štáhlavského zámku Karel Luft. Podle sedm let staré studie by se celkové náklady na rekonstrukci měly vyšplhat přes sto milionů korun.

„Všichni lidi si stěžují, že odtud zmizely hodiny. Nad střechou tu byl udělaný takový nástavec, ale protože bylo vše zchátralé, přesunuly se hodiny na zámek Kozel, ale zřejmě se sem zase vrátí. Opravovat se budou samozřejmě i některé obvodové zdi, které potřebují injektáže,“ doplnil Karel Luft.

Regionální muzeum, ale i ubytování pro seniory, restaurace a vinárna. To všechno by mohl v budoucnu opravený zámek ve Šťáhlavech nabídnout. Kdy se přesně začne s postupnou obnovou šťáhlavského zámku, není jasné. Jisté je zatím jen to, že až se začne, jako první se bude opravovat střecha.

autoři: jnm , jik
Spustit audio