Zámek Žinkovy je na prodej. Pustí nový majitel do objektu návštěvníky?

24. říjen 2019 14:35

Pohádkový zámek v Žinkovech na jižním Plzeňsku se prodává. Pokud o něj máte zájem, připravte si několik stovek milionů korun. 

Bývalé sídlo pánů z Klenové, Lobkoviců nebo Harrachů se v 50. letech minulého století proměnilo v ubytovnu ROH. Později zámek získal soukromý investor, který tu chtěl mít kongresové centrum a hotel. Ale už je opět všechno jinak, zámek čeká na nového majitele.

Zámek Žinkovy

„S budoucím novým majitelem bychom chtěli navázat na dřívější spolupráci,“ říká starosta Žinkov Josef Karhan s tím, že by uvítali i nové pracovní příležitosti. Aby zámek odkoupil přímo městys Žinkovy je podle starosty naprosto nepřijatelné z finančních důvodů.

Aktuálně se nikdo nedostane nejen do zámku, ale ani do parku, který je oplocený. Tato změna přišla s novým majitelem asi před čtyřmi léty.

V zámku fungovala restaurace i kavárna

„Já si pamatuji, když to bylo rekreační středisko, jezdili sem hodně třeba Slováci. Na rybníku byly loďky, jachty,“ vzpomíná obyvatel Žinkov pan Josef, kterému je 75 let a dodává: „Přál bych si, aby to bylo využité, třeba jako obrazárna. Teď to není k ničemu.“

„Byli bychom vděční, kdyby si nový majitel uvědomil, jakým klenotem zámek Žinkovy je a umožnil, tak jako v minulosti, dělat tam spoustu akcí - prohlídky, festivaly, ubytování,“ přeje si Pavel Motejzík, manažer Mikroregionu Nepomucko.

Zámek Žinkovy
V druhé polovině 17. století vznikl v místech původní tvrze raně barokní zámek, který byl v roce 1897 přestavěn do pseudorenesanční podoby vídeňskými architekty H. Helmerem a F. Fellnerem. Romantický žinkovský zámek je z každé strany jiný. Jakoby se jednalo o různé objekty, a přece jsou jednotlivé části harmonicky spojeny. U zámku se rozprostírá park a velký Žinkovský rybník. Městys Žinkovy najdete 6 km západně od Nepomuka.

Na zámku v minulých letech fungovala kavárna i restaurace, a když byl mimořádně zpřístupněn třeba během festivalu 9 týdnů baroka nebo v rámci Dnů evropského kulturního dědictví, vystřídalo se tu za víkend až pět tisíc návštěvníků.

autoři: Jan Markup , iko
Spustit audio