Zaměstnanci dobřanské firmy přišli kvůli koronaviru o zakázky. Doma ale nesedí, pomáhají městu

10. červen 2020

Koronavirová krize pomalu doznívá a život se zdánlivě vrací do normálu. Jenomže zatímco lidé odkládají roušky a padají další omezení, na některé firmy doléhají důsledky nouzového stavu, omezení výroby i obchodování, až teď. Bez zakázek je třeba jedna z velkých firem v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Nečekané volno pro své lidi se ale rozhodla vyřešit po svém.

Dobřanská firma svým zaměstnancům nabídla možnost pomáhat městu. Například s vysazováním rostlin na nové kruhové křižovatce v Dobřánkách. Na výsadbu dohlíží dobřanská zahradnice Milena Vladyková, která čtyřem dobrovolníkům trpělivě vysvětlovala, co mají dělat a jaké rostliny vlastně sázejí. Zahradničení je totiž pro všechny na míle vzdálené tomu, čím se skutečně ve firmě zabývají.

Například Lukáš je konstruktér a běžně sedí v kanceláři. Simona zase pracuje jako administrativní pracovnice. Všechny ale spojuje to, že práci dělají dobrovolně. „Byla to naše dobrovolnická iniciativa, protože si myslíme, že je důležitá spolupráce mezi firmou a městem. Práce začíná v půl sedmé ráno, potom máme pauzu na oběd, který nám dává město,“ uvedla paní Simona.

Dělají co je potřeba

S výsadbou v Dobřánkách pomáhá ale jen část zaměstnanců, zbytek dobrovolníků pracuje jinde v Dobřanech. „Další lidé jsou schovaní pod korunami stromů Martinského parku a pomáhají s údržbou dřevěných prvků. To znamená, že natírají. V dalších dnech je čeká, podle počasí, nátěr, prořezávky, pletí a hrnkování. Je toho celkem dost,“ popsala zahradnice Milena Vladyková.

Dobrovolníci pomáhají v Dobřanech

Zaměstnancům firmy za pomoc městu přišel osobně poděkovat také starosta Dobřan Martin Sobotka a místostarostka Lenka Tomanová. Podle ní pomoc dobřanských firem městu není neobvyklá. „Firmy se v Dobřanech snaží městu pomoci. Některé nabízejí poskytnutí materiálů nebo aut k rozvozu čehokoliv. Tato firma je ale jediná, která nám nabídla své zaměstnance. Ty ona zaplatí, ale budou pro využití města Dobřany,“ dodala místostarostka.

Pokud by zaměstnancům firmy ještě zbyl čas, mohli by kromě kruhového objezdu v Dobřánkách, podobně zkrášlit také Kapesní park nedaleko náměstí.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio