Zaměstnanci magistrátu třídí šatstvo. Oblečení darovali do sbírky Ukliď šatník!

Sbírka nepotřebného, ale stále použitelného oblečení reaguje na nouzový stav, který nejvíce zasáhl rodiny samoživitelů a řadu dalších potřebných. Oblečení, hračky, povlečení, ale také kabelky nebo kojenecké potřeby nyní nosí lidé na plzeňský magistrát.

Druhý ročník výzvy Ukliď šatník shromažďuje opět dámské, pánské a dětské oblečení, které se daruje do Humanitárního skladu Diecézní charity Plzeň. „Lidé letos ve zvýšené míře nosí také ložní prádlo, ručníky a zimní oblečení,“ sdělila Lucie Hovorková z odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu. Pytle a tašky s oblečením donesli nejčastěji zaměstnanci a úředníci magistrátu.

Akce probíhá pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy. Celá tato iniciativa vznikla při jednání krizového štábu v loňském roce po první vlně koronaviru. „Snažili jsme se pomoci potřebným alespoň věcmi, které už nebudeme my potřebovat,“ zmínila Tereza Šlajsová, zaměstnankyně plzeňského magistrátu, která přinesla tašky s dětským i dámským oblečením.

Lidé přinesli nejen oblečení, ale i například hračky pro děti a kabelky

„Věci pro děti půjdou buď také do Humanitárního skladu nebo se domluvíme s azylovými domy pro matky s dětmi a věnujeme jim hračky,“ oznámila Lucie Hovorková. Do sbírky byly darovány také kabelky. Humanitární sklad nevydává oblečení jen lidem bez domova, ale také například rodičům samoživitelům.

Charitativní akce Ukliď šatník

Veškeré oblečení, které lidé donesou, jde nejprve přes vrátnici. Poté je předáno Lucii Hovorkové, která věci přebere a vytřídí. Oblečení je rozděleno podle druhu na pánské, dámské, dětské a pokud se najde nějaký opravdu znečištěný nebo roztrhaný kousek, dá se na stranu. Akce potrvá do pátku 26. února. Poté se všechny věci převezou do Humanitárního skladu Diecézní charity Plzeň v Cukrovarské ulici.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio