Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel zůstávají v nejistotě, mají však naději

15. říjen 2019 06:20

Do dnešní půlnoci by mělo vedení hutí a kováren Pilsen Steel doplatit zaměstnancům srpnové mzdy. Zadluženou firmu v konkurzu řídí věřitelský výbor ve spolupráci s insolvenčním správcem. Stovky zaměstnanců jsou doma a čekají na zprávu, jestli jejich podnik bude dál existovat.

„Zajímá nás, jak to bude pokračovat dál. Doufám, že se to zase rozběhne. Chtěl bych, aby se to vrátilo do starých kolejí,“ svěřili se dva ze zaměstnanců, když soud v červnu o Pilsen Steel jednal. Tehdy si věřitelé, kterým hutě a kovárny dlužily peníze, zvolili ze svých řad tříčlenný výbor a potvrdili insolvenčního správce. Od té doby nové vedení podniku zpeněžilo některý majetek a doplatilo více než pěti stovkám zaměstnanců dlužné mzdy.

„My všichni jsme dostali květnovou, červnovou a červencovou výplatu. Prozatím není vyplacený měsíc srpen,“ potvrdila včera večer předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková. Na vyplacení mzdové náhrady za srpen má podnik do dnešní půlnoci. „Pokud nebude srpen zaplacený, mohou zaměstnanci využít možnosti okamžitého zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplacení mzdy,“ doplnila Ivanka Smolková

Podle ní věřitelský výbor v září oznámil, že jsou zájemci, kteří chtějí firmu koupit. „Když jsem 23. září šla na věřitelský výbor, byla jsem přesvědčená, že končíme. Takže když jsem se dozvěděla, že by tady byla možnost, že firmu někdo koupí, bylo to pro mě něco neuvěřitelného,“ uvedla Smolková.

Naděje na záchranu hutí a kováren existuje!

Právě proto, že je naděje na záchranu Pilsen Steel, radí šéfka odborů zaměstnancům, aby zatím vyčkali, co se bude dít. „Myslím, že v tento okamžik, kdy se ukázala šance, že bychom se mohli vrátit na svá pracoviště, a že by vše, co jsme vytrpěli, mělo konečně krásné završení, tak já bych teď momentálně s ukončením pracovního poměru nespěchala,“ dodala Ivanka Smolková.

Insolvenční správce Jaroslav Brož zatím na žádost o rozhovor o aktuálním dění v Pilsen Steel neodpověděl. Jisté je to, že věřitelský výbor se znovu sejde 24. října. Právě tehdy by mohlo padnout jméno případného kupce a zachránce zadlužené firmy.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio