Zaměstnanci z domažlické nemocnice se učili, jak jednat s nevidomými pacienty

28. únor 2018

Zážitkový seminář včera navštívilo zhruba 30 sanitářek, zdravotních sester i ošetřovatelek. Už při vstupu do zasedací místnosti, kde školení začalo, si na oči všichni účastníci nasadili černé klapky a poslepu si hledali místo k sezení.

„Je to pro mě zvláštní pocit mít zakryté oči. Špatně se orientuji v prostoru. Určitě je to dobré vyzkoušet si, jak se nevidomí cítí. Setkávám se s nimi poměrně často, tak teď budu vědět, jak jim pomoci,“ řekla Vendula Hadravová, která v nemocnici pracuje jako sanitářka.

Zdravotní sestry i sanitářky si mohly vyzkoušet, jaké je to naměřit nevidomému pacientovi EKG. Instruktorka Lenka Suchá jim popsala, jak mají postupovat a pacientovi vyšetření, co nevíce usnadnit. „Zdravotník odvede pacienta k lůžku a vysvětlí mu, co tam je a co bude následovat. Potom mu například položí ruku na přístroj, ale tak, aby ho nerozbil, a pak na lůžko. Důležité je také nechávat pacientovy věci přesně tam, kde je položil. Například boty, oblečení, léky a podobně,“ vysvětlila Lenka Suchá.

Pomáhat, komunikovat, informovat

Roli nevidomé pacientky si vyzkoušela staniční sestra Petra Janečková, která popsala svoje zážitky: „ Velmi jsem například ocenila, že mi kolegyně vysvětlila, vše co se bude odehrávat, anebo že mě chytila za rameno či ruku a nasměrovala mě tam, kam jsem měla jít. Co mi bylo naopak nepříjemné, když se při vyšetření v místnosti najednou objevila jiná osoba, o které jsem nevěděla.“

Podle vrchní sestry Galiny Holomojové je důležité s nevidomými pacienty stále komunikovat a informovat je. Seminář hodnotila jako přínosný. „ Uvědomíte si, že co vy jako vidoucí člověk, považujete za úplně normální, to pro člověka, který nevidí, samozřejmě normální vůbec není. Je pěkné vyzkoušet si jinou zkušenost,“ uvedla Holomojová.

Podobný zážitkový seminář čeká ještě zaměstnance v nemocnici ve Stodu a v Klatovech.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio