Zaměstnanci zadlužených a odstavených hutí a kováren Pilsen Steel dostaly jen část slíbených peněz. Odbory protestují

21. březen 2019 08:33

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, jejichž ruští majitelé na firmu před dvěma měsíci podali návrh na insolvenci, vyplatily svým zhruba 600 zaměstnancům mzdy původně jen v částečné výši. Vzhledem k tomu, že je firma od ledna v režimu odstávky výroby, šlo o 35 procent ze 75 procent náhrady mzdy, kterou v prosinci domluvily odbory s vedením.

„Část mzdy vyplatili do 15. března, což je termín daný kolektivní smlouvou, další část poslali 20. března. Momentálně tak mají pokryté zhruba tři čtvrtiny jejich nároku na měsíční náhradu mzdy,“ uvedla předsedkyně odborů Ivanka Smolková s tím, že napsala minulý týden jednateli podniku, že porušil zákoník práce i kolektivní smlouvu. „Je povinen s námi jednat s dostatečným předstihem, což neudělal," dodala Smolková. Podle zákoníku práce může firma lidem vyplatit zbytek mzdy až do konce měsíce.

„Je tu spousta lidí, co mají hypotéky. Jsou tu ale zaměstnané i celé rodiny, což je veliký problém," uvedla Smolková, na kterou se zaměstnanci obracejí a která má obavy, že jim dojde trpělivost a odejdou někam, kde budou mít jistotu mzdy. Pokud by lidé chtěli odejít kvůli nevyplacené mzdě, tak musí čekat do 16. následujícího měsíce, ale pak mohou odejít okamžitě a mzdu přihlásí u soudu jako pohledávku.

Insolvenční správce shromažďuje pohledávky

Krajský soud v Plzni už podle Smolkové jmenoval insolvenčního správce Jaroslava Brože z Brna a přijímá přihlášky pohledávky věřitelů. „Dosud se jich přihlásily desítky v hodnotě desítek milionů korun. Pořád se tam neobjevují ty, které by nás měly poslat do insolvence," popsala Smolková. V únoru do insolvenčního řízení přistoupila státní zástupkyně, která má za stát dozorovat řízení i případný úpadek. První jednání na soudu o přihlašovaných pohledávkách má být 19. června.

O firmu mají podle Smolkové zájem strojírenská skupina Czechoslovak Group miliardáře Jaroslava Strnada a pražská akciová společnost Trojek, která je podle svých webových stránek nejvýznamnější českou firmou na obchodování s ocelovými odpady a barevnými kovy. Smolková uvedla, že už s nimi vedení podniku jednalo. „Nevěříme tomu, že by pan Trojek chtěl znovu rozjet výrobu. Naopak pan Strnad zřejmě ano," uvedla.

Odbory kontaktovaly premiéra Babiše

Odboráři podniku a předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček se v úterý setkali v Praze s premiérem Andrejem Babišem. „Požádali jsme ho o pomoc a slíbil součinnost. Byl trochu zaskočený, že se na něj obracíme až teď, kdy je ta situace taková," řekla Smolková. Před 2,5 lety rozesílala dopisy se žádostí o pomoc na všechna možná místa, k Babišovi se ale podle ní nemusely dostat.

„Já jsem byl překvapen vývojem firmy, protože to vypadá, že byla asi tunelována, že jsou tam nějaké divné vztahy mezi tou firmou a ještě jinou firmou, že tam byly nějaké fakturace nájmů," uvedl Andrej Babiš. Po setkání s odbory hned zaslal dva dopisy. Jednak ministryni průmyslu Martě Novákové, aby se obrátila na hlavního věřitele, na majitele a na financující ruskou banku.

„A také, aby se na to podívala ministryně financí Alena Schillerová, protože 700 zaměstnanců je doma, dostávají nějakou část výplaty. Byl jsem překvapen, že se ještě něco takového může u nás dít - to jsou 90. léta," řekl premiér. Odboráři na schůzce uvedli, že by byl pro firmu nejlepší konkurz, ale podle Babiše je důležité, aby to někdo v konkurzu koupil a aby si lidé udrželi práci.

Pilsen Steel, který podle insolvenčního rejstříku dluží více než stovce věřitelů přes pět miliard korun, už v roce 2013 odvrátil konkurz a v roce 2014 prošel soudem povolenou reorganizací. Podnik má přerušené financování od banky VEB Kapital, dceřiné firmy ruské státní Vněšekonombanky.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio