Zaměstnancům plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel pomůže Úřad práce

20. květen 2019 11:35

Zaměstnanci hutí a kováren Pilsen Steel se ode dneška můžou hlásit o dlužné mzdy za březen a duben. Úřad práce zřídil mobilní kancelář přímo v plzeňské firmě.

Do provizorních kanceláří, které se nachází v 1. patře ve dvou místnostech, od rána docházejí desítky zaměstnanců. Žádné fronty se ale netvoří a vše probíhá bez problémů. Celkem by se tu mělo během několika dnů vystřídat na 600 zaměstnanců Pilsen Steel. „Je tu šest pracovnic kontrolně-právního odboru, kteří lidem pomáhají (se žádostmi) a další tři z oddělení zprostředkování, pokud by někdo měl zájem o evidenci, o podporu a pomohou i se zprostředkováním práce," uvedla vedoucí Ivana Hrubanová.

Pilsen Steel

Mobilní kancelář ve firmě bude fungovat dnes do 17:00, v úterý od 08:00 do 13:00, ve středu od 08:00 do 17:00. „Lidé se také mohou hlásit přímo na úřadu, ale lepší je, aby chodili sem, protože tu máme všechny podklady," uvedla Ivana Hrubanová. Spolupráci s personálním a mzdovým oddělením podniku považuje zatím za výbornou. Zákonná lhůta k uplatnění nároků končí 8. července.

Částečné mzdy dorazili jen za leden a únor

Lidé jsou od ledna doma a mají dostávat 75 procent mzdy. Od úřadu dostanou průměr vyplácených mezd, ale nikoli třeba benefity typu příspěvek na penzijní připojištění. Úřad práce lidem vyplatí pouze náhradu dlužné mzdy za březen a duben, protože 30. dubem skončilo takzvané rozhodné období dané tím, že 21. ledna začalo insolvenční řízení. Dlužné mzdy nedostanou zaměstnanci v mobilní kanceláři v hotovosti, ale úřad práce jim je do měsíce pošle na účet.

Pokud zaměstnanci nedostanou mzdy za květen a další měsíce, což odbory předpokládají, nemohou už je uplatňovat u úřadu práce, ale jako pohledávku v insolvenčním řízení. Stejně tak musí učinit i Úřad práce, který se tím, že převzal vyplacení mezd zaměstnancům firmy Pilsen Steel, stal také jejím věřitelem.

Zaměstnanci firmy s ruským vlastníkem už mohou od minulého čtvrtka rušit jednostranně pracovní poměr. „Zatím podávají výpovědi jen jednotky lidí. Čekáme, co přijde," řekla vedoucí personálního oddělení Štěpánka Lohrová.

Odboráři z podniku budou v úterý v Praze jednat s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem za ANO. Krajský soud v Plzni 19. června rozhodne, kteří věřitelé mají na vyplacení pohledávek nárok, jmenuje definitivního insolvenčního správce a zvolí řádný věřitelský výbor.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio