Zaměstnavatelé v kraji lákají zaměstnance na řadu benefitů. Může za to nízká nezaměstnanost

9. únor 2018

V Plzeňském kraji je dlouhodobě nezaměstnanost jedna z nejnižších v celém Česku. Na konci minulého roku byla 2,6 procenta. Zaměstnavatelé proto přemýšlejí, jak získat nové pracovníky. Kromě stravenek nebo flexi pasů nabízejí různé výhody navíc. A nabídka je opravdu pestrá.

„Jeden z benefitů v zimních měsících je třikrát týdně čerstvé ovoce. Z okolních měst a vesnic svážíme naše zaměstnance do práce i z práce zdarma. Hlavním benefitem oproti konkurenci, který ocení zejména matky s dětmi, je jednosměnný provoz,“ popsal Miroslav Pavelec ze společnosti RSF Elektronik ve Stříbře. V současnosti tam hledají do výroby kolem 40 zaměstnanců.

Jak uvádějí různí zprostředkovatelé nových zaměstnání, lidé v dnešní době hledají pružné úvazky, práci na dálku, podniky přátelské rodině a benefity spojené s volným časem. Dobrou práci pro celou rodinu nabízí ve své kampani i firma KS-Europe, která působí v Křimicích a ve Šťáhlavech u Plzně.

„Máme filosofii, že u nás v závodě, pokud je zájem, můžou nalézt zaměstnání všichni členové rodiny. Dále nabízíme zaměstnancům zkrácený úvazek, masáže, příspěvky na dopravu, společné výlety, velikonoční výšlapy, plavání a spoustu dalších aktivit,“ uvedla vedoucí personálního oddělení KS-Europe, Ilona Kovaříková.

Zájemci o práci mají rozhodně z čeho vybírat

Firmy shánějí svářeče, zdravotní sestry, kuchaře, prodavače, ale i programátory. A nové zaměstnance shání i Národní bezpečnostní úřad v Praze.

„Náš úřad je více méně z 80 procent obsazený vysokoškolskými pozicemi. Hledáme od právníků po analytiky, ale sháníme i administrativní pozice se středoškolským vzděláním. Náplň práce u nás je velmi specifická a u lidí to vzbuzuje přirozený zájem. Mladším absolventům většinou dojíždění do Prahy nevadí. Ti starší by upřednostnili více Plzeň, ale tím, že náš úřad má pouze sídlo v Praze, nemůžeme bohužel nabídnout žádnou jinou pobočku. Jako benefit zaměstnancům nabízíme k pěti týdnům standardní dovolené dalších šest dnů v rámci kalendářního roku. Lákáme na příjemné pracovní prostředí, poskytujeme příspěvky na jazykové vzdělání, na rekreace atd.,“ řekl vedoucí personálního oddělení Zdeněk Vaněk.

A volných pracovních míst v Plzeňském kraji přibývá, na konci ledna jich měli lidé k dispozici přes 22 tisíc 300.

autoři: mkl , jik
Spustit audio