Zanedbávání prevence. V mammocentru Klatovy mají nezvykle mnoho volných termínů

15. březen 2021 14:50, aktualizováno

Lidé nyní často nechodí na preventivní prohlídky. Zanedbání prevence se může negativně projevit na počtu nemocných v následujících letech.

Lékaři mají nyní během ordinační doby mnohdy volný čas. Lidé se na preventivní prohlídky objednávají daleko méně. „Tady vidím dnešní objednávky, kdy mezi 11:00–11:45 máme úplně prázdno na mamografu, kde bychom běžně měli šest až sedm lidí,“ sdělil vedoucí lékař klatovského mammocentra Miloš Chroust. Značný propad je také na ultrazvukových vyšetřeních, která pacienti odkládají ještě častěji.

Za rok koronavirové pandemie byl propad kolem 15 procent návštěvnosti Mammocentra Klatovy. Minulý rok v březnu byl znát pokles návštěv na preventivních prohlídkách ze dne na den prakticky na nulu. „Velkým úsilím, které jsme do toho dali, jsme potom zvládli udělat 10 tisíc vyšetření,“ oznámil Miloš Chroust.

Pacientky by neměly prevenci zanedbávat

Další propad nastal poslední dobou. Mammocentrum je schopné provést 80 až 100 vyšetření denně. Během posledních týdnů však přichází denně přibližně 60 osob. „Je třeba myslet na to, že není pouze řešení covidu, že jsou také další nemoci a rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním u žen,“ apeloval Miloš Chroust.

Lidé mají velkou nejistotu v tom, co smějí a co ne. Mammocentrum se snaží se svými pacienty komunikovat přes webové stránky či na facebooku, aby je ujistili, že na zdravotní vyšetření pacient přijet může i z jiných okresů. V klatovském mammocentru nedochází ke kumulaci pacientů a jsou prováděny časté dezinfekce a ozónování prostorů. Ženy se nyní na preventivní vyšetření mohou objednat téměř ze dne na den. Celá návštěva centra trvá kolem půl hodiny.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio