Zaniklá ves Hrachoviště je v krajině dodnes patrná

3. březen 2021

Nedaleko obce Podluhy si při procházce či projížďce na kole lesem můžeme všimnout, když budeme pozorní, pozůstatků někdejší vsi. Ves se nazývala Hrachoviště a v 50. letech 20. století byla srovnána se zemí.

Historická fotografie Hrachoviště

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1331, kdy spadala pod nedaleký hrad Valdek. Pracovní příležitosti místním nabízela zejména Jedová hora, kde se v minulosti těžila železná ruda. V polovině 20. století měla obec 15 domů a v nich celkem 51 obyvatel. „Dnes je vesnice kupodivu stále dobře patrná. Jednak tu zůstala stát stodola, která patřila k jednomu z větších statků, jednak, snad asi nejlépe ze všech vysídlených brdských vesnic, má zachovány ty staré zahrady u jednotlivých nemovitostí. Podle nich můžeme krásně vidět, kde všude se ta vesnice prostírala,“ popsal ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

Křížek na upomínku zaniklé obce

V roce 1952 byl z důvodu rozšiřování vojenského prostoru osud vesnice zpečetěn. Obec Hrachoviště byla, až na onu stodolu, srovnána se zemí. V současné době zde na upomínku najdeme křížek a kamenný památník s letopočty. „Došlo k tomu, že tady vznikl vojenský autodrom pro výcvik jízdy na bojových i týlových vozidlech. A ten nám s sebou přinesl takovou zajímavou věc, která se týká přírody.  Autodrom s sebou přinesl rozsáhlé vymleté kaluže, které tam vytloukly pneumatiky těch obrovských vozů, nebo v dřívější době i pásová technika,“ řekl Lang. Tyto kaluže si velice oblíbil živočich, který patří mezi korýše. Jedná se o listonoha letního, latinsky Triops cancriformis.

„Listonoh je takovou perlou dnešní brdské fauny, ačkoliv má původ úplně jinde, on je sem zavlečený. Přivezli ho paradoxně na svých pásech a kolech vojáci, dokonce i vojáci sovětské armády, kteří tady také nějakou dobu cvičili, a to ze známého velikého výcvikového prostoru v Milovicích ve středních Čechách. Takže on je tady vlastně cizincem, který se tu ale skvěle aklimatizoval, a vzhledem k tomu, že zde má ke svému životu vše, co potřebuje, což je především dost přísná čistota, tak se mu tady dobře daří a jeho populace se tady nádherně rozrostla,“ uvedl Martin Lang.

Vzdálenost od Plzně: cca 52 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio