Západočeská galerie v Plzni má výjimku ministerstva a hlavní hygieničky na mimořádný výstavní projekt

23. prosinec 2020 18:00, aktualizováno

Západočeské galerii v Plzni byla udělena výjimka Ministerstva kultury České republiky a hlavní hygieničky České republiky na výstavu Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh, která je vnímána jako mimořádný umělecký projekt evropského významu, a proto zůstává výstavní síň Masné krámy pro veřejnost otevřena i ve 4. stupni PES.

Plzeňská madona je po staletí nejuctívanějším uměleckým a kultovním dílem v Plzni. Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh ji představuje v širších náboženských a kulturněhistorických souvislostech jako prototyp madon krásného slohu, který vznikl v prostředí pražské katedrální hutě Petra Parléře v úzkém provázání s náboženskou, politickou a kulturní situací závěru vlády Karla IV. a počátku vlády Václava IV. Plzeňská madona se řadí mezi ty nejstarší.

Madona plzeňská byla v Praze objednána k roku 1384 německými rytíři, správci farního kostela sv. Bartoloměje v Plzni, patrně v souvislosti s ukončením významné etapy přestavby chóru kostela. Záhy po svém vzniku se stala inspirací pro varianty, repliky či devoční kopie, vytvářené od počátku 15. století. Již po husitských válkách byla považována za palladium města Plzně. Její kult se intenzivně rozvinul v baroku a pokračoval po celé 19. století až do čtyřicátých let 20. století. Dnes je opět obnovován. Madona plzeňská je hlavní patronkou Plzeňské diecéze a ochránkyní města Plzně.

Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh je zcela unikátním projektem evropského významu se zahraničními zápůjčkami ze Saska a Bavorska.

Řada soch - typových replik a variant Plzeňské madony včetně monumentální Madony z františkánského kostela v Plzni působí mimořádně sugestivně. Mezi nejvýznamnější exponáty, jejichž zapůjčení je zcela jedinečné, patří Madona svatovítská, Madona březnická, Svatovítský veraikon, Sv. Petr ze Slivice, Monstrance z Chebu a řada dalších děl, která v Plzni nikdy nebyla k vidění. Světový unikát má výstava v počtu madon na jednom místě, jejichž instalace v pravém křídle Masných krámů působí až mysteriózně.

Vyvrcholením celého projektu bude zapůjčení originálu Plzeňské madony. Tím budou mít návštěvníci naprosto jedinečnou příležitost vidět Madonu zblízka, neboť po dokončení rekonstrukce chrámu sv. Bartoloměje se tato ikona vrátí na hlavní oltář a po několik desetiletí, možná generací, nebude znovu sejmuta. Vzácná socha požívající po staletí kultické úcty bude na výstavě prezentována po časově omezenou dobu, po zbývající čas ji v expozici zastoupí kopie Plzeňské madony ze sbírek Západočeské galerie v Plzni. (Více v reportáži říká ředitel Západočeské galerie v Plzni Mgr. Roman Musil.)

Západočeská galerie v Plzni je díky platícímu 5. stupni epidemického systému PES v těchto dnech uzavřena!

Záštitu nad výstavou převzali Ilona Mauritzová, hejtmanka Plzeňského kraje, Martin Baxa, primátor města Plzně, Tomáš Holub, biskup plzeňský a Česká biskupská konference.

Návštěvníci musí počítat s přísnějšími provozními a hygienickými podmínkami, které znamenají uzavření pokladny ve výstavní síni, možnost zakoupení vstupenek pouze online na www.plzenskavstupenka.cz a použití respirátoru FFP2, který obdrží každý návštěvník u vstupu do výstavní síně. Zachováno zůstává dodržování dezinfekce rukou, rozestupů a menší počet osob na výstavní síň.

autor: Anděla Blažková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Západočeská galerie v Plzni
Spustit audio