Západočeská univerzita dnes otevře Dětskou technickou univerzitu

27. září 2017

Do prvního ročníku nastoupí 38 žáků základních škol. Cílem je přiblížit školákům svět techniky a podpořit v nich zájem o budoucí studium technických oborů.

Jedná se o speciální volnočasový kroužek, který otevírá plzeňská strojní fakulta. Dnes čeká žáky prvního a druhého stupně slavnostní imatrikulace, což je slavnostní přijetí studentů do akademické obce. Na univerzitu budou děti docházet každou středu odpoledne a výuka potrvá vždy hodinu a půl.

Dětskou univerzitu podporují také průmyslové firmy, město Plzeň a Plzeňský kraj. O jejich výuku se budou starat učitelé ze strojní fakulty a odborníci z průmyslových firem. Mladí posluchači si vyzkouší řadu experimentů a seznámí se také s fungování různých přístrojů a zařízení.

„Děti se budou věnovat například 3D tisku z plastu nebo kovu, vyrobí si frézovaná zvířátka a figurky. Vyzkouší si ale i chemické experimenty. Budou zkoumat vlastnosti různých materiálů. Dozví se, jak funguje parní turbína nebo větrná elektrárna,“ řekla mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Kamila Kolářová.

Další zajímavostí bude, že děti nahlédnou do Regionálního technologického institutu, což je výzkumné centrum strojní fakulty.

Dětská univerzita trvá rok a po jejím absolvování čeká děti promoce a diplom, který jim předá sám děkan fakulty.

autoři: lum , jik
Spustit audio