Západočeská univerzita v Plzni nabízí pomoc ukrajinským uprchlíkům i studentům

2. březen 2022 10:28, aktualizováno

Strach a nejistotu teď zažívají někteří ukrajinští studenti, Západočeská univerzita v Plzni je ale připravena jim pomoci a nabízí i ubytovací kapacity pro uprchlíky.

Z dálky sledují válečný konflikt ve své rodné zemi a bojí se o své blízké, kteří zůstali v rodné zemi. Zároveň cítí nejistotu ohledně dalšího studia, protože rodiny, které je doteď podporovaly, jsou třeba na útěku a samy řeší existenční problémy. Dvě ukrajinské studentky z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara se podělily o své pocity.

„Byl to šok, ale snažím se přizpůsobit a dostat rodinu do Evropské unie,“ řekla 22letá Nika Kulig, která na Západočeské univerzitě druhým rokem studuje animaci a multimediální tvorbu. „Otec zůstal na Ukrajině v našem bytě a matka a moji mladší sourozenci se snaží dostat na Slovensko,“ dodala. Většina studentů vyjadřuje svým ukrajinským spolužákům solidaritu, ale jsou i výjimky. „Mám spolužačku z Moskvy, nechce o tom mluvit a říká, že to není její válka, že s tím nemůže nic dělat,“ uvedla studentka designu Diana Demčuk.

Na webu najdou pomoc studenti i akademici

Univerzita nabídla ubytování lidem, kteří opustili svou válkou sužovanou zemi. „Máme k dispozici 150 lůžek v našem ubytovacím a vzdělávacím centru v Nečtinech a dalších asi 60 míst na vysokoškolských kolejích,“ uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará. „Naše univerzita má na Ukrajině 18 partnerských univerzit a samozřejmě jsme jim všem vyjádřili podporu a ochotu pomoci,“ řekla.

ZČU komunikuje se svými ukrajinskými studenty a akademiky a také nabídne zájemcům z Ukrajiny z řad potenciálních studentů i veřejnosti možnost zúčastnit se zdarma kurzů češtiny v online či prezenční formě. Pomáhat své zemi chtějí i obě studentky. „Až válka skončí, pojedeme pomoci dát Ukrajinu dohromady,“ shodly se.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio