Západočeská univerzita v Plzni nebude zavádět speciální opatření kvůli omikronu

19. leden 2022 20:08, aktualizováno

Zkouškové období na vysokých školách je v plném proudu. Třeba na Západočeské univerzitě v Plzni potrvá až do začátku února, následně začne studentům letní semestr. I přes rostoucí počty nově nakažených v Česku, především variantou omikron, se ve výuce v letním semestru nic nezmění. Studenti budou tak jako v předchozím semestru chodit dál na přednášky do poslucháren a dodržovat stávající hygienická opatření.

„Výuka v letním semestru nám začne 14. února. My předpokládáme, že situace bude gradovat na konci ledna, případně na začátku února. Z toho důvodu zatím nepřipravujeme žádná konkrétní opatření nebo konkrétní kroky,“ uvedla prorektorka Západočeské univerzity Blanka Šedivá s tím, že škola je připravena v případě nutnosti aktuální situaci v souvislosti s omikronem rychle řešit a reagovat na ní. „Už loni, kdy se situace začala zhoršovat, jsme dali velkou pravomoc na jednotlivé fakulty, které jsou přímo zodpovědné za výukový proces,“ doplnila prorektorka.

Některé fakulty tak zavedly přísnější podmínky pro používání respirátorů ve společenských prostorách a posluchárnách anebo přistoupily na online výuku u přednášek s větším počtem studentů. To ale teď se začátkem letního semestru podle Blanky Šedivé nehrozí. Univerzita bude zatím vyčkávat, jak se bude epidemie dál vyvíjet. I kdyby se situace zhoršila, studenti se prý nemusejí obávat. „Je třeba si uvědomit, že my jsme v půlce akademického roku. To znamená, že studenti mohou splnit povinnosti, které spadaly do zimního semestru ještě během letního semestru,“ vysvětlila Blanka Šedivá.

Podle mluvčí univerzity Šárky Staré platí stejné podmínky jako v předchozím semestru i na kolejích. „Ubytovaní mohou být pouze studenti, kteří jsou očkováni nebo kteří prodělali nemoc, případně se mohou studenti také prokázat platným negativním testem,“ popsala mluvčí.

Den otevřených dveří bude hybridně

Změny se ale dočkal Den otevřených dveří, který letos ZČU pořádá tak zvanou hybridní formou 26. ledna. Představí se všechny fakulty s výjimkou Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, která ho měla už na podzim.

„Některé fakulty se rozhodly zůstat v online režimu, jiné fakulty zase chtějí pozvat uchazeče přímo do svých budov, aby si mohli prohlédnout výukové prostory, laboratoře a případně se i přímo zeptat vyučujících na všechno, co je zajímá v souvislosti se studiem na Západočeské univerzitě. Samozřejmě vše záleží na tom, jestli epidemická situace bude příznivá. My doufáme, že ano, protože tam je ještě podmínka, že všichni kdo budou chtít přijít a přímo se zúčastnit Dne otevřených dveří, se musí na základě mimořádného opatření vlády u vstupu do budovy prokázat certifikátem o provedeném očkování nebo prodělané nemoci,“ dodala Šárka Stará.

Zájemci, kteří se nebudou moci Dne otevřených dveří zúčastnit, můžou využít například také otevřený chat, kde se dozvědí všechny potřebné informace ke studiu na ZČU.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio