Západočeská univerzita zprovoznila solární elektrárnu

Sluneční elektrárnu o výkonu 20 kilowattů, která patří k největším v České republice, uvedla do provozu elektrotechnická fakulta Západočeské univerzity (ZČU). Ročně má vyrobit 25.000 kilowatthodin elektřiny, které dodá jako tzv. zelenou energii do sítí Západočeské energetiky. Zdroj za osm milionů korun bude ale hlavně sloužit pro studijní a výzkumné účely.

Větší zdroj je, podle šéfa oddělení technické ekologie Jana Škorpila, pouze v Brně na pedagogické fakultě s výkonem 40 kW, stejné jsou v Praze, Liberci a Ostravě. Elektrárnu financoval 6,5 miliony korun Státní fond životního prostředí, zbytek poskytla EU. Projekt PV Enlargement podpořil nákup fotovoltaických článků o celkovém výkonu 1150 kW na 22 univerzitách v EU i kandidátských zemích.

Fakulta elektrotechnická ZČU

Články mají plochu 163 metrů čtverečních. Studenti se učí připojování elektrárny do sítě, zkoumají vliv barevnosti a teploty prostředí na výkon článků i jejich stárnutí a zaprášení.

ZČU tak má na střeše nové elektrofakulty na Borských polích všechny obnovitelné zdroje. Už v říjnu 2003 zprovoznila větrnou elektrárnu o výkonu deset kW za půl milionu korun. Zařízení od brněnské firmy je ale velmi hlučné, pouští se proto jen v noci a o víkendu. Větrná elektrárna by stačila na provoz rodinného domu. Škola ji má na výzkumné účely, před dvěma měsíci k ní byla zprovozněna meteorologická stanice. Navíc studenti ještě jezdí na pracoviště na Boží Dar na Karlovarsku.

Studenti

Loni v létě zahájilo provoz tepelné čerpadlo vzduch-voda o výkonu sedm kW, propojené se soustavou čtyř druhů solárních kolektorů. Společně vytápí budovu a ohřívají užitkovou vodu.

Fakulta elektrotechnická ZČU se 2000 studenty otevřela obor technické ekologie už před 15 lety, v roce 1998 zřídila magisterské studium a nyní se tam učí 350 studentů. Podobný obor mají pouze v Ústí nad Labem, ale se zaměřením na chemii.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio