Západočeský lázeňský trojúhelník se stal součástí UNESCO. Zápis by měl přivést nové turisty

25. červenec 2021 08:05

Česká republika má nové zástupce na seznamu světového dědictví UNESCO. Jsou to západočeská lázeňská města Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně.

Západočeské lázně jsou součástí světového dědictví UNESCO. Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně proměnily společnou nominaci s dalšími osmi evropskými městy. Unikátní soubor lázeňských měst uspěl i díky téměř desetileté intenzivní přípravě. Součástí UNESCO se staly nejen díky léčivým pramenům a lázeňským procedurám, ale i díky jedinečné architektuře.

„Máme obrovskou radost, že se nám to podařilo a jsme zapsáni jako Slavná lázeňská města Evropy. Teď nás bude čekat ještě ta další práce. Je důležité na začátku poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Byl to dlouhý proces. Práce je před námi, ale budeme ještě chvíli oslavovat. Moc se těšíme,“ řekla po úspěšném zápisu lázeňských měst do UNESCO primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer-Ferklová z hnutí ANO.

Radnice budou cílit na dlouhodobé hosty

Pro města lázeňského trojúhelníku v Karlovarském kraji bude mít podle ní zápis důsledky zejména z pohledu cestovního ruchu. Obyvatel by se však omezení, plynoucí ze zápisu na seznam UNESCO, nijak dotknout neměla.

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina z České pirátské strany řekl, že město se bude muset připravit na postupný nárůst turistů, ale jak uvedl, lázeňská města jsou na zájem turistů zvyklá, takže by se větší zájem měl zvládnout. Důraz by ale podle něj měl být kladen na delší pobyty.

„Do nominace jsme šli s tím, že nechceme podporovat jednodenní turistiku. Aby někdo opravdu docenil, co ty lázně přinášejí, potřebujeme, aby k nám lidé jezdili aspoň na dva týdny, a pevně v to doufáme,“ uvedl Kalina. Všechna města teď ale podle něj čeká hodně práce.

Kromě prestiže, kterou zápis do UNESCO znamená a která do měst přivede nové turisty, představuje pro města i konkrétní závazky. „Závazek udržet světové dědictví ve stavu, ve kterém ho dneska máme a zlepšovat ho. Důležité je, že nám to dává bezpečí do budoucnosti města,“ vysvětlil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař z hnutí Pro zdraví a sport.

Společné bohatství i historie přivedly k zápisu celkem 11 měst

Mezinárodní rada památek a sídel ICOMOS doporučila zapsání nominace lázeňských měst ze sedmi zemí Evropy. Jsou to německé Bad Ems, Bad Kissingen a Baden-Baden, rakouské město Baden u Vídně, anglické City of Bath, Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně z Česka a Montecatini Terme z Itálie a Spa v Belgii a Vichy ve Francii.

Zásadním společným bohatstvím lázeňských měst, které si zasloužilo zápis mezi světové unikáty, je unikátní způsob léčby, založený na využívání přírodních léčivých pramenů a společná typická lázeňská architektura. Mezi argumenty pro zápis byla ale například i společná historie

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio