Zapište se někomu do života. Vstupte do registru dárců kostní dřeně

14. říjen 2021 10:46, aktualizováno

Na desítkách míst po celé naší republice je v plném proudu akce Zapište se někomu do života. Ve spolupráci s Českou spořitelnou ji pořádá Český národní registr dárců dřeně. Lidé se mohou přímo na pobočkách spořitelny zapsat do registru dárců kostní dřeně bez návštěvy nemocnice.

„Jedná se o sérii náborů po celé České republice. Klíčové je to, že se dostaneme i do měst, kde trvalá pracoviště nemáme. Do registru se může zapsat kdokoliv, kdo půjde kolem a samozřejmě nabíráme i zaměstnance České spořitelny,“ řekla mluvčí Českého národního registru dárců dřeně Klára Conková.

Nábory se konají na pobočkách České spořitelny. V Plzeňském kraji už se uskutečnily v Sušici a Domažlicích a v plánu jsou ještě další tři města. „Zítra 15. října jedeme do Klatov, 19. října do Rokycan a 22.10. potom do Tachova. Všechny nábory jsou uvedené na našich webových stránkách a seznam najdete také na stránkách České spořitelny,“ uvedla Klára Conková.

Zápis do registru je jednoduchý a zabere jen pár minut

„Když přijdete, tak si sami vytřete speciální vatovou štětičkou dutinu ústní a vyplníte zdravotní dotazník. Celé to zabere asi deset minut a tím vstoupíte k nám do registru. Vstup do registru je darování naděje. Je to závazek, že kdyby onemocněl někdo mně podobný, tak já jsem k dispozici a jsem ochotný mu pomoci. Reálně požádáme o darování kostní dřeně asi jedno procento ze všech zaregistrovaných. I proto potřebujeme ten „rybníček“ dobrovolníků co nejširší, aby měli lékaři vůbec šanci najít konkrétního dárce pro konkrétního pacienta,“ doplnila Klára Conková.

Budoucí dárci musí být podle Kláry Conkové ve věku mezi 18 a 35 lety, vážit víc než 50 kilogramů a musí být zdraví a bez trvalého užívání léků. Nepočítá se antikoncepce a léky na sezónní alergie.

Kvůli koronaviru se v uplynulých měsících snížil zájem o vstup do registru zhruba o polovinu, teď ale začala čísla opět stoupat. „Evidujeme zvýšená čísla. A to jednak lidí, kteří vstupují do registru přímo na pobočkách České spořitelny, tak ale i dotazy na našem facebooku a instagramu, kde se lidé ptají, zda přijedeme i k nim do měst a konzultují tam s námi svůj zdravotní stav. Pokud se k někomu nechystáme, tak se mu snažíme najít naše nejbližší pracoviště, kde se dá vstupovat trvale. Konkrétní čísla budeme ale vědět až na konci roku, až tuto kampaň uzavřeme,“ dodala mluvčí.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio