Zapomenuté i zapovězené velikonoční obyčeje

17. duben 2017

Mazanec se zapečenou mincí nebo fialka v klopě nového kožichu - i to patří k velikonočním svátkům. Stejně jako sekání vykoledovaných vajíček. Na některé lidové nebo měšťanské zvyky už lidé zapomínají, někdy dokonce docela záměrně.

„V 70. letech minulého století nastal zvyk, který sem původně přišel z tehdejšího Sovětského svazu, že se na Velikonoce polívalo ruskými voňavkami, které se sem dovážely.“ Jak rychle tenhle zvyk přišel, tak rychle zmizel, vysvětluje etnografka a někdejší dlouholetá vedoucí národopisného muzea v Plzni Marie Maderová.

To co pravděpodobně nezmizí nikdy, jsou mašlovačky nebo pomlázky, před kterými děvčata a dámy utíkají. Za vyšlehání pak koledník dostane obvykle malované vajíčko, ale nejen to.

„Někde chlapci dostali i kapesníčky, mazance nebo kousek beránka. Později se to rozšířilo a dostávali i alkohol. Odpoledne se mládež bavila tím, že s vykoledovanými vajíčky hráli tak zvané povejšání. Což byla hra o to, kdo vyhodí vajíčko co nejvýš nebo kdo ho přehodí přes střechu stavení. Další zábavou bylo sekání, což se dělalo tak, že jeden držel uvařené vajíčko a ostatní se do něj trefovali mincí, až se podařilo vajíčko proseknout,“ vysvětluje Marie Máderová.

Všude samá vejce

A co se zbytky vajíček? Podle Marie Maderové na ně koledníci obvykle neměli chuť, protože během celých velikonočních svátku si jich užili až dost, a tak je rozdali chudým nebo žebrákům. Pochopitelně, že Velikonoce nebyly jen řadou výjimečných zvyků a obyčejů. Některé věci byly naopak zapovězené.

„Na Velký pátek se nesměly půjčovat žádné předměty z domácnosti, podobně jako na Nový rok, aby se nemohlo čarovat, protože se věřilo, že některé ženy na vesnici mají takovou moc, že mohou přes nějakou darovanou věc třeba učarovat dobytku. Další zajímavou tradicí bylo, že na Velký pátek se vůbec nesmělo pracovat se zemí, protože se věřilo, že by se bodalo do těla páně,“ říká někdejší dlouholetá vedoucí národopisného muzea v Plzni Marie Maderová.

autoři: jnm , jik
Spustit audio