Zařizujete kurník pro slepice? Přečtěte si, jaký by měl být

22. duben 2021

„Kurník musí být vzdušný a vždy větraný, aby v něm nebylo vlhko,“ zdůrazňuje Roman Lang, chovatel a odborník v oblasti krmiv pro zvířata z Blovic.

Slepice pro produktivní snášku potřebují teploty od 8 do 26 °C, v zimě nesmí mrznout a v létě se přehřívat. Při pořizování kurníku na to proto myslete. „Kurník pokud možno situujte pod nějaký strom tak, aby si slepice v létě mohly sednout do stínu,“ říká chovatel. Není ale zastáncem v zimě vytápěných kurníků: „Nemám ho a ani neplánuji. Nejhorší pro slepice je obedněný uzavřený kurník, kde se sráží vlhkost. Když z něj vycházejí suché, nevadí jim venku sníh a horší počasí.“

Velikost kurníku přizpůsobte počtu slepic

„Kdo má pro začátek 5 slepic, bude jim stačit kurník o ploše 3 x 3 m. Při stanovení výšky musíme vzít v úvahu obslužnost kurníku, jestli vajíčka budeme sbírat zevnitř nebo zvenku. Z klasického dřevěného kurníku bych je vyndával zvenku, je to jednodušší z hlediska manipulace a zároveň nerušíme slepice,“ radí chovatel.

Hřady určitě v podobě hranolu a bidla ve stejné výšce

Podle Romana Langa lidé často chybují, když na hřadování slepic vybírají dřevo s kulatým profilem: „To je špatně. Měl by to být hranol, nahoře zaoblený. Pro slepice je to pohodlnější k sezení. Průměr asi 3,5 na 3 cm. Jednotlivá bidla od sebe přibližně 40 cm a co je důležité, aby byla ve stejné výšce. Jinak slepice vyhledávají ta výše položená a umíte si představit, že to není dobré pro čistotu ostatních.“

Slepice

Chybět by neměla trusná jáma

K zachycování slepičinců slouží trusná jáma, která zabraňuje tomu, aby se drůbež dostala do styku se svými výkaly. Hygienické výhody jsou nesporné, upozorňuje odborník: „Trusné jámy zatím nejsou až tak časté, ale je to výborná věc. Slepice jsou čisté. Vy odklízíte trus a slepice jsou pořád čisté. A vypadá to úplně jinak i esteticky.“ Menší obdobou trusné jámy je trusný stůl. Při úklidu kurníku pak nezapomínejte ani na udržování čisté podestýlky a podkladků v hnízdech.

Automatická dvířka a přístřešek

Brzy ráno je třeba slepice pustit z kurníku ven, z večera je tam zavřít. K tomu vám mohou být vítaným pomocníkem automatická dvířka. Jejich výhodou je také ochrana slepic před kunami nebo lasičkami. Ušetříte tedy jak čas, tak peníze.

V kurníku by slepice měly trávit noci a snášet vajíčka. „Ale jinak chceme, aby byly venku. Proto venku umístíme i vodu a krmítka pro slepice a to tak, aby na ně nepražilo slunce. Ideální je na to přístřešek, kde slepice můžou přijímat krmivo a také se popelit,“ dělí se o zkušenosti chovatel Roman Lang.

Spustit audio