Zásnubní tanec tetřevů dal vzniknout názvu nejvyššího vrcholu Brd

21. listopad 2020

V současnosti je nad slunce jasné, že nejvyšším vrcholem Brd je Tok s jeho 865 metry nad mořem. Dříve byl však za nejvyšší brdský vrch považován ten o několik metrů nižší, a to Praha.

„Spor o výšku vyplynul z toho, že na Brdech nepotkáte žádnou horu nebo vrch, který by měl výrazný vrchol, takže byl vždycky problém dohodnout se na tom, nebo zjistit měřením, která část toho návrší je vlastně tou nejvyšší,“ vysvětlil dřívější zmatky kolem určení nejvyššího vrcholu v Brdech Martin Lang, ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích.

Původ názvů

Díky tomu také Brdy samotné získaly svůj název, jak dále popsal ředitel muzea: „Slovo brdo ve staré češtině znamená táhlý kopec bez výrazného vrcholu, většinou porostlý lesem. To platí i pro Tok jako takový, jen s tím rozdílem, že na Toku nahoře je to, čemu říkáme vojenské bezlesí. Tento les byl odstraněn, vyklizen, protože se z náhorní plošiny Toku stala další dopadová plocha.“ Název vrchu Tok vznikl zase podle zásnubního tance tetřevů. Tetřev z Brd sice vymizel, ale tetřívek se na několika brdských lokalitách vyskytuje dodnes. Každé jaro se zde tak opakuje jejich známé tokání.

Vrchol poznáme dle mohylky

Mohylka označuje nejvyšší vrchol Brd

To, že jsme skutečně u nejvyššího vrcholu Brd, poznáme dle navršené kamenné mohylky s dřevěným křížem, která je záležitostí několika posledních let. Na vrchol vede několik značených turistických tras.

Carvánka – upomínka na drsný život v horách

Přibližně 400 metrů jihozápadně od vrcholu Tok se nachází typická horská louka obklopená lesem, kde najdeme i loveckou chatu, zvanou Carvánka. V minulosti opodál stávala původní hájovna z roku 1919, která však z důvodu, že se nacházela v těsné blízkosti vojenské střelnice, musela být roku 1931 odstraněna. Byla rozebrána a znovu postavena ve Strašicích. Před několika lety byla replika původní chaty postavena také v nedalekých Těních. Hájovna ve své době patřila k nejvýše obydleným místům v Čechách, nepočítáme-li příhraniční hory. Okolí chaty v současnosti využívají turisté, aby si zde odpočinuli při výšlapu na Tok.

Vzdálenost od Plzně: cca 63 km 

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio