Zastupitelé Plzeňského kraje mimořádně jednali o problémech s novým veřejným dopravcem

21. červenec 2020 09:35

Společnost Arriva Střední Čechy od počátku, kdy převzala v Plzeňské kraji dopravu, řeší problémy s nevypravenými spoji. V minulých týdnech jich byly mnohdy i desítky denně. A hladký průběh nemá ani přechod na nový krajský tarif. Lidé si tak pochopitelně začali stěžovat a hejtmanství se proto rozhodlo o situaci mimořádně jednat. 

„Když jsou problémy, musí se o nich v první řadě mluvit. Potom se musí přiznat a ve chvíli, kdy se přiznají, tak se musejí řešit,“ řekla po jednání zastupitelstva první náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová z ODS, která po odvolání hejtmana stojí v čele Plzeňského kraje.

Na otázky zastupitelů odpovídal ředitel Arrivy Střední Čechy František Soumar. V minulých týdnech nevyjely kvůli nedostatku řidičů i desítky spojů denně. To už se podle ředitele Arrivy neděje: „Myslím, že dnes už máme ty problémy plně vyřešené. Minulý týden máme vypraveno spojů 99,97, takže se bavíme o jednom, maximálně dvou spojích za den v rámci celého Plzeňského kraje. Takže ty chyby, které se nám staly na začátku měsíce, jsou odstraněné a já věřím, že už nebudou pokračovat.“

Problémy s autobusy řešili také cestující v Červeném Hrádku a Zábělé

Jako host přišel na jednání krajských zastupitelů starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup z hnutí ANO. Část obvodu, Červený Hrádek a Zábělou, obsluhuje nově svými autobusy právě Arriva.

„Dopravce nastoupil a nepřijížděly nám autobusy, a pokud přijely, přijely pozdě. Na to samozřejmě lidé reagovali. Výpadky sice u nás už nejsou, stále ale jezdí řidiči pozdě a pořád se nechovají tak, jak by měli,“ řekl Tomáš Soukup. Obvod chce veřejnou dopravu na svém území zlepšit a zahájil jednání i s Plzeňskými městskými dopravními podniky. Zároveň starosta požaduje od nového dopravce i od kraje více informací.

Podle ředitele Arrivy Františka Soumara si lidé o potřebné informace mohou zavolat na zákaznické centrum společnosti. Jeho číslo je uvedeno na všech jízdních řádech. Zda má cestující v případě nevypravení spoje nárok na odškodnění, závisí na více faktorech. „Vždy se vyhodnocuje, z jakého důvodu to je. Pokud jsou to vnější vlivy, tak odškodnění není na místě. Když jsou to chyby na naší straně, tak budeme postupovat podle zákona,“ vysvětlil Soumar.

Za nevypravené spoje dostane dopravce pokutu

Náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek zvolený za Starosty a Patrioty potvrdil, že nový dopravce zaplatí za nevypravené spoje pokuty. „My budeme postupovat podle smlouvy, kde jsou sankce za každý neodjetý spoj. Zásadní je, aby 1. září opravdu vyjely všechny spoje, protože není možné, aby děti zůstaly někde stát na zastávce,“ uvedl.

Na otázky zastupitelů odpovídala také Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED, která v kraji organizuje dopravu. Podle ní jsou aktuálně největší problémy s nově zavedeným krajským tarifem a s odbavením cestujících v autobusech, důvodem jsou hlavně odbavovací strojky a jejich software. Na odstranění problémů s účtováním tarifu POVED dál pracuje. „Pro cestující to znamená, že v případě, že by byl špatně odbaven, tak může jít na kontaktní místo dopravce, který mu vrátí neoprávněně vybrané jízdné,“ dodala ředitelka společnosti POVED Zdeňka Kmochová.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio