Závěrečný úsek řeky Odravy milují vodáci

15. září 2017
Tajemství řek západu Čech

Úsek řeky od přehrady Jesenice po soutok s mnohem větší i delší Ohří je téměř celý regulovaný. Břehy jsou upravené. Přesto se tu najdou krásná a romantická zákoutí. A těsně pod soutokem i zámek s vodotryskem.

Řece zbývá pár posledních kilometrů, než se vlije z pravé strany do Ohře. Teče poli a voňavými loukami a romantickou chatovou oblastí. Z divoké řeky v Německu a částečně i na našem území, kde Odrava tvoří i část státní hranice, přes obrovské vodní dílo Jesenice, se voda konečně dostane ke svému cíli - do Ohře.

Kapka vody, která pršela na zalesněném hřebeni pod Hraničním vrchem, proplula obloukem částí Německa, naplnila jesenickou přehradu a přes Ohři se nakonec dostane do Labe, Severního moře a třeba i do Atlantiku.


Tip na výlet:
Pod soutokem s Ohří je malá obec jménem Mostov. A také stejnojmenný krásně opravený zámek. Jeho historie sahá až do 14. století. Zámek Mostov je kulturní památkou díky unikátnímu souboru 15zachovalých kachlových kamen. Také tu můžete obdivovat krásné vitráže a historické malby. Zámek dnes sice funguje jako wellness hotel, ale jeho venkovní prostory jsou volně přístupné.

Dá se Odrava splout na lodi?

Ano, dá. Podle vodáckého průvodce se nejčastěji splouvá právě úsek pod Jesenickou přehradou. Pětikilometrová plavba vede po bezproblémové tekoucí vodě. Koryto je upravované správci toku z Povodí Ohře a nenajdete tu v cestě ani jeden jez.

Část od hranic po přehradu bývá zarostlá a úřadují tu čtyřnozí vodohospodáři – bobři. Prostřední úsek – vodní dílo Jesenice, je zase pro mnohé říční vodáky neskutečnou nudou. Přepádlovat přehradu třeba proti větru není na pětikilometrové přehradě pro každého.
Právě závěrečný úsek řeky, jehož břehy byly v minulosti narovnány a upraveny, ale přesto se tu najde stále mnoho zábavný meandrů, je pro vodáky nejlepší a nejlákavější.

Vody Odravy i Ohře mají stejnou barvu. Protékají i podobnou krajinou. Ale podívat se suchou nohou k soutoku Odravy s Ohří není jen tak. Kopřivy, bláto, vrby. Z lodi by to bylo mnohem zábavnější.

autor: Pavel Halla
Spustit audio