Zázrak ve Skocích! Desítky let nezvěstný obraz získala skupina nadšenců

18. leden 2021

Členové občanského sdružení Pod střechou získali na přelomu roku historický obraz zakladatele poutního místa v obci Skoky. Český rozhlas Karlovy Vary vám přináší informace o jeho objevení jako první. 

Umělecké dílo z roku 1744 namaloval místní malíř Josef Grimmer ze Žlutic. Zobrazil na něm pátera Johannese Norberta Ricka, tehdejšího žlutického děkana a zakladatele poutního místa ve Skocích.

Podle historika a předsedy občanského sdružení Pod střechou Jiřího Schierla odborníci obraz pokládali téměř 70 let za ztracený. Dochované a nekvalitní fotografie pocházely pouze z německé literatury. Umělecké dílo zmizelo v návaznosti na vysídlení původního obyvatelstva po druhé světové válce.

Záchrana obrazu je považována za zázrak

Členové spolku pedpokládali, že obraz skončil u soukromého sběratele v zahraničí a šance na jeho objevení je tak mizivá. Dostali se k němu náhodou: „Obraz se objevil na jednom internetovém aukčním portálu. Když jsme zjistili, že je to ten nezvěstný obraz, tak jsme neváhali a snažili jsme se ho získat,“ říká Schierl. Spolek umělecké dílo vydražil a v nejbližší době chce zajistit jeho restaurátorské ošetření.

V budoucnu ho pak pravděpodobně zapůjčí některému muzeu, anebo regionální galerii. Obraz bude patřit do kolekce předmětů ze zaniklé obce Skoky, kterou postupně členové shromažďují. O někdejší poutní místo v zaniklé obci Skoky se totiž léta starají.

Dílo už se také dostalo na místo, odkud pochází a ke kterému se váže jeho historie. Do kostela Navštívení Panny Marie přímo v zaniklé obci Skoky se s ním vydali členové spolku. V jeho interiéru by se v budoucnu měla objevit i kopie uměleckého díla.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související