Zbojník má za sebou poslední záběry. Zbývá dotočit scénu s Janem Přeučilem

8. červen 2022 10:00, aktualizováno

Doupě středověkých zbojníků vyrostlo na Knížské skále u obce Řenče na jižním Plzeňsku. Vznikal tady historický film režiséra a scénáristy Leoše Kastnera, který se vrací do doby Braniborů v Čechách.

Absolventský film Zbojník je těsně před dokončením. Nedaleko obce Řenče se o víkendu točily jedny z posledních záběrů. Příběh, odehrávající se na jihu Plzeňska, je sice smyšlený, ale pracuje se skutečnými historickými událostmi. Konkrétně s obdobím po smrti krále Přemysla Otakara II. a nástupu Oty V. Braniborského.

Hrdinou snímku je smyšlená postava Oldřicha z Roupova. Jinou z postav, Annu z Krašova, ztvárnila Dagmar Krchňáková. „Anna uteče z kláštera, aby se mohla vrátit zpět za svou rodinou,“ vysvětlila herečka. S vybudováním chýše pomáhal další z herců Tomáš Bárta. „Hraji řezníka, jednu dceru mi zabili, a proto ji společně s druhou dcerou oplakáváme,“ popsal děj. Právě filmovou dcerou řezníka je malá Nelinka. „Moc mě to baví, chtěla bych být herečka,“ přiznala.

Zbývá natočit scénu s Janem Přeučilem

Podle režiséra Leoše Kastnera se točilo v Plzeňském i Libereckém kraji. „Třeba na středověkém hradci Curia Vítkov nebo v klášteře Doksany a také v zahraničí v historickém parku Bärnau-Tachov, tam se natáčely scény zasazené do středověkých Přeštic,“ uvedl s tím, že zbývá dotočit jen málo záběrů. „V Doksanech budeme natáčet s hercem Janem Přeučilem. Jedná se o komorní, ale dost dramatickou scénu. Pak se přesouváme se do postprodukce, následuje střihová skladba, skládání hudby, kolorování záběrů,“ prozradil.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související