Zchátralý dům opravuje Střední škola živnostenská v Plané. Nastěhuje do něj ukrajinské uprchlíky

30. květen 2022 10:23, aktualizováno

Až do konce května můžou obce a kraje žádat o dotaci na úpravu bydlení pro ukrajinské uprchlíky. Svůj nevyužívaný objekt rekonstruuje také Střední škola živnostenská v Plané na Tachovsku.

Lidé, prchající před válkou na Ukrajině, často bydlí na ubytovnách, v internátech nebo v penzionech, které bude potřeba časem uvolnit. Ministerstvo pro místní rozvoj proto vyhlásilo dotační program Ukrajina, který slouží k rekonstrukci objektů ve špatném stavu. Po odchodu Ukrajinců zpět do vlasti zůstanou opravené byty obcím a krajům pro potřeby jejich obyvatel. Do opravy chátrající budovy se ve svém areálu pustila i Střední škola živnostenská v Plané na Tachovsku. Pomáhají při tom také žáci oboru zedník pod vedením mistra Petra Pavelky. „Provádíme přípravné práce pro omítky a obklady,“ popsal.

„Nevyužívaný objekt je součástí našeho areálu a bude v něm možné zbudovat pět bytových jednotek pro 32 lidí,“ objasnil asistent ředitele školy Jan Cholenský. „Dělají se tady nové rozvody vody a elektřiny, topení, podlahy, kuchyňské kouty a sociální zařízení,“ dodal. Podle zástupce ředitele podala škola žádost o dotaci na Ministerstvo pro místní rozvoj. „Až se běženci budou moci vrátit domů, budeme budovu nadále využívat. V současnosti už máme na internátu ubytované ukrajinské ženy a děti,“ vysvětlil.

O dotaci požádalo i město Plzeň, jak potvrdil radní pro oblast ekonomickou David Šlouf: „Měli jsme k dispozici 12 bytů k rekonstrukci, k nastěhování budou koncem prázdnin.“ Dva byty chtějí pro uprchlíky zrekonstruovat i ve Kdyni na Domažlicku. „Budeme schopni ubytovat šest osob, už jsme se pustili do oprav,“ řekl starosta Oskar Hamrus.

Ministerstvo pro místní rozvoj eviduje 81 žádostí o dotaci v programu Ukrajina v celkové hodnotě 139 milionů korun a dalších 70 žádostí je rozpracováno.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio