ZČU chce pomáhat ukrajinským i ruským studentům

15. březen 2022 20:03, aktualizováno

Pozastavené výzkumné projekty nebo konec Ruského centra na Západočeské univerzitě v Plzni. I to jsou důsledky válečného konfliktu na Ukrajině.

Válka, kterou Rusko vede proti Ukrajině, ovlivňuje životy mnoha lidí. Pomoc potřebují uprchlíci, ale často i ti, kteří tu žijí a studují. Západočeská univerzita v Plzni ukrajinským studentům, kteří se v důsledku válečného konfliktu dostali do tíživé finanční situace, nabízí psychologa, promine jim kolejné a dá jim mimořádné jednorázové stipendium.

ZČU chce ale pomáhat i ruským studentům, kterých je v Plzni 176. V jejich případě nebude univerzita přistupovat k plošným opatřením, těm kteří se na ni obrátí, se bude snažit pomoci například posunutím platnosti kolejného nebo zprostředkováním brigády. „Musíme se postarat o všechny své studenty, kteří se chtějí vzdělávat v demokratické zemi, bez ohledu na jejich původ,“ řekla vedoucí katedry germanistiky a slavistiky na filozofické fakultě Andrea Königsmarková.

„Je to těžké, rodiče mi nemůžou poslat finanční pomoc,“ postestkla si studentka mezinárodních vztahů na filozofické fakultě v Plzni Elizaveta Rusinová. Finanční problémy má i další ruský student Alexey Eustigneev. „Kvůli sankcím a změnám kurzu je pro mě všechno dvojnásobně dražší," dodává. I když třeba Elizaveta chce darovat krev pro Ukrajinu, bavit se o politice nebo hodnotit jednání své země nechce. „Když budeme říkat, že podporujeme Ukrajinu, můžeme se dostat vězení na dvacet let,“ vysvětlila. Žádnou diskriminaci ze strany studentů ani učitelů ale necítí.

Konflikt přerušil projekty i kontakty

Válečný konflikt přerušil kontakt ZČU s ukrajinskými i ruskými univerzitami. „Ruští studenti nemohou vyjíždět, protože nedostanou víza, naši studenti nemohou mít kontakt s kulturním prostředím jazyka, který studují. Přestali jsme pracovat na rozvojových, výukových i výzkumných projektech, protože vůbec nevíme, kam celá ta situace povede,“ vysvětlila Andrea Königsmarková.

Západočeská univerzita také přerušila činnost Ruského centra, kde probíhaly různé přednášky, besedy, filmový klub. Tyto aktivity měly seznamovat účastníky s ruskou kulturou. „Centrum ukončilo svoji činnost v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu,“ potvrdila mluvčí univerzity Šárka Stará. Univerzita podle ní také vyzvala svých 24 partnerských univerzit v Rusku, aby se proti invazi postavily. „Už jsme zaznamenali vyjádření univerzit, že stojí za vládou své země, proto ZČU zvažuje další reakci,“ uvedla mluvčí.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související