Zdá se vám dřevěné rodinné divadlo drahé? Tak si ho půjčte v Muzeu loutek v Plzni!

27. listopad 2017

Novou službu nabízí plzeňské Muzeum loutek. Na recepci na náměstí Republiky půjčuje rodinná loutková divadla.

Základní škola – to je první zákazník nové půjčovny rodinných loutkových divadel. Nadneseně řečeno: zkrátka Muzeum loutek v Plzni od nynějška nabízí k pronájmu dvě dřevěná loutková divadla. „Začínáme. Zkusíme to. Divadlo je ve velké bedně, je v něm 15 loutek – pohádkových superstar: princezna, princ, král, drak… Nejsou to nápodoby historických divadel, ale moderní. Doufáme, že hra vzbudí v rodinách kreativitu a dokreslí si kulisy a podobně,“ vysvětluje vedoucí muzea Markéta Formanová.

Součástí výbavy jsou také základní krátké pohádky pro inspiraci. „Je to třeba fajn pro rodiny, které pořádají oslavu svého potomka s jeho kamarády. Mohou slavit tvořivě,“ navrhuje vedoucí Muzea loutek.

Formanová také připomíná, že dřevěné loutkové rodinné divadlo stojí v řádech desítek tisíc korun: „Z mých zkušeností zabírá doma hodně místa a je finančně náročné. Proto je lepší si ho nejdřív půjčit – a když zjistíme, že máme doma nového Skupu, teprve přistoupit k výrobě nebo ke koupi vlastního.“

Jeden den pronájmu loutkového divadla stojí 150 korun, vratná kauce proti devastaci je dva tisíce korun. „Počítáme s opotřebením, proto vybíráme za pronájem, abychom mohli loutky opravovat. Ale rozsáhlejší destrukci budeme muset řešit,“ říká Formanová.

autor: Petra Kosová
Spustit audio