Zde přebýval plzeňský pohodný. Odklízel mršiny a těla sebevrahů

6. květen 2021

Pohodný, ras nebo třeba taky antoušek. To jsou některá označení pro určité povolání, na které společnost nikdy nepohlížela zrovna pěkně. Pohodnice, tedy dům pohodného, se nacházel jeden čas také v Plzni na Doubravce.

Dříve mrchoviště, dnes park

„Pohodný byl pomocník kata, který se staral spíše o dobytek. Léčil jej, odklízel mršiny a zahrabával je na mrchovišti, “ popsal ve zkratce povolání pohodného předseda spolku Zestínu Lukáš Houška. Mrchoviště se nacházelo jen malý kousek od obydlí pohodného, a to v dnešním parku Potoční na Doubravce. Pohodný se krom zvířecích mršin staral také o těla sebevrahů, která taktéž zahrabával na mrchovišti, jelikož neměli právo být pohřbeni na křesťanském hřbitově. Dále odchytával třeba také toulavé psy.

„Pohodnými se občas mohli stát i kati, kteří třeba už tolik nepopravovali. V Plzni to byla rodina Kaiserů, která po polovině 19. století těch poprav už moc neprovedla. Navíc ten poslední kat prováděl popravu po 20 letech své činnosti úplně poprvé a opravdu se mu moc nepovedla, jelikož mečem odděloval tu hlavu poměrně dlouho a byla to opravdu nepěkná podívaná. Potomci pana Kaisera dodnes žijí na Doubravce,“ uvedl Lukáš Houška.

Pozůstatky rasovny se u parku Potoční na čísle popisném 12 nacházejí dodnes, jejich využití však slouží jiným účelům. A jak pohodnice, nebo chcete-li rasovna, v minulosti vypadala? „Jedná se o klasickou chalupu se sedlovou střechou a dlouhou dispozicí. Původně měla vstupní síň, kuchyň a velkou světnici. V 19. století byla přestavěna směrem dopředu, takže když dnes jdeme na Doubravce směrem na Chlum, tak vidíme přední štít přistavěné části. Když se z parku na stavbu podíváme ze strany, je krásně vidět, kde končí kamenná zeď, což je ta původní pohodnice, která pochází někdy ze 17.-18. století, a pak na ni navazuje cihelná část, která pochází až ze století 19.,“ popsal stavbu Houška.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio