Zdravá výživa je mj. důležitou součástí prevence covidu-19 u seniorů

7. listopad 2020

Důležitost zdravé stravy si plně uvědomují také v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou. I proto uvítali nabídku Klatovské nemocnice spolupracovat na novém výživovém projektu.

„V Klatovské nemocnici jsme otevřeli nutriční ambulanci, ve které působí dva lékaři s nejvyšší možnou kvalifikací v klinické výživě. Začali jsme hledat možné partnery a navázali spolupráci s janovickým domovem. V Plzeňském kraji dosud byla jediná nutriční specializovaná ambulance a to ve Fakultní nemocnici Plzeň,“ přibližuje vznik projektu MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení nemocnice v Klatovech.

Ve vyšším věku má výživa svá specifika

Výživa seniorů by měla být plnohodnotná, zároveň ale je nutné zohlednit i jejich fyzický stav, kdy např. obtížněji rozmělňují a hůř tráví potravu. Důležité jsou také jejich chutě, často upřednostňují jídla ze svého dětství a mládí.

MUDr. Jan Vachek, primář interního odd. Klatovské nemocnice

MUDr. Jan Vachek

Primář interního oddělení Klatovské nemocnice, nefrolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vzdělání - atestace: nefrologie (2017), vnitřní lékařství (2013), Všeobecné lékařství s preventivním zaměřením, 3. lékařská fakulta UK, Praha (2007).

„Seniorům nemusí současný jídelníček vyhovovat. V Janovicích se s tím setkáváme zejména u lidí s Alzheimerovou chorobou a jinými poruchami paměti. V rámci reminiscenční neboli vzpomínkové terapie je v některých zařízeních jídlo neprávem opomíjeno. Aby se senior cítil dobře, měl by jíst to, co mu chutná,“ říká primář Vachek.

I tradiční česká kuchyně může splňovat nároky zdravé výživy

Soudobé postupy vyvracejí přesvědčení, že klasická česká kuchyně je nezdravá. „Základem všeho je poctivost, nešidit suroviny. Dobrou omáčku můžeme připravit i tak, že ji zahustíme zeleninou, čímž zvýšíme přirozený obsah vlákniny. Pro seniora bývá problematické konzumovat zeleninu v syrovém stavu a v takovém množství, v jakém se dnes doporučuje. A takto ji lze podávat,“ radí lékař.

Nahrazením jíšky některými druhy zeleniny se sníží glykemický index jídla, což je důležité hlavně u diabetiků. Takový pokrm člověka zasytí na delší dobu, po jeho konzumaci nestoupne tak rychle hladina krevního cukru.

Pozor na nedostatek bílkovin v seniorské stravě

U seniorů je nutné dbát také na dostatečný příjem bílkovin. V důsledku jejich nedostatku dochází k úbytku svalové hmoty a nechtěnému snižování váhy, v neposlední řadě je utlumena i produkce protilátek, které nás chrání před různými onemocněními, převážně infekčními.

V seniorském jídelníčku by proto nemělo chybět maso, které ale senior musí zvládnout rozkousat. V janovickém Clementasu podle MUDr. Jana Vachka upravují maso buď dušením, nebo horkým vzduchem a párou v konvektomatu: „Je potom maximálně křehké a dobře stravitelné. Senioři díky tomu snědí podstatně větší porci, než kdyby jim někdo předložil třeba vepřový plátek, se kterým by se potýkali.“

Jídlo jako prevence nemocí, včetně covidu-19

Dlouhodobé zkušenosti ukazují a vědecké výzkumy potvrzují, že vyvážená strava je spolu s pohybem klíčová pro udržení zdraví a předcházení nemocem v jakémkoli věku. Lékaři se otázce výživy věnují i ve vztahu k šíření covidu.

„Zvláště v nynější situaci do jídelníčku janovických seniorů zařazujeme potraviny přirozeně bohaté nebo obohacené vitamínem C, vitamínem D, vlákninou, minerály a stopovými prvky tak, aby jídla byla pestrá a zároveň dobře stravitelná. A celkem se nám to daří,“ uzavírá primář klatovské interny Jan Vachek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.