Zdravotní sestry by měly mít kratší studium. Umožní to novela zákona

16. červen 2017

Zdravotní sestry už nebudou muset po střední zdravotnické škole absolvovat tříleté bakalářské studium. Nově by jim místo toho měl stačit rok vyšší odborné školy. Umožní to novela zákona, kterou už schválil Senát a teď míří k podpisu prezidenta.

Cílem novely je doplnit počet chybějících sester, kterých podle údajů ministerstva zdravotnictví schází zhruba 2 000. Změna, která má platit od září, má ale řadu kritiků. Proti zkrácení je například děkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová. Podle ní jeden rok studia navíc po Střední zdravotnické škole na kvalifikaci praktické sestry nestačí.

„V rámci bakalářského studia všeobecné sestry musí studentky absolvovat 4 600 hodin, z toho je 50 procent praktické výuky. Na Středních zdravotnických školách má dnes zdravotnický asistent, protože došlo k posílení teoretických všeobecných předmětů, zhruba 900 hodin praxe. To znamená, že v jednoletém studiu navíc bude muset absolvovat 2 000 hodin,“ řekla Ilona Mauritzová s tím, že to podle ní nelze za jeden školní rok zvládnout.

Podobný názor jako ona má také členka prezidia České asociace sester Nina Müllerová. Jak říká, změna nedostatek sester nevyřeší a zkrácení studia se může odrazit na kvalitě poskytované péče. „Sestry potřebují nejen dovednosti, které pochopitelně získávají praxí, ale potřebují opravdu dobré znalosti v základních oborech, nejen v ošetřovatelství, ale také v oboru interny, chirurgie, onkologie, urologie a další. A na to jeden rok nestačí,“ uvedla Mülerová.

Možnost studia po 18 měsíců

Podle ředitelky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni Ivany Křížové se ale rýsuje možnost, že by studium po střední škole trvalo 18 měsíců. „To je nejmenší doba proto, abychom mohli udržet kvalitu vzdělávání oboru Diplomovaná všeobecná sestra. V současné době probíhají srovnávací postupy, při kterých se sleduje počet hodin odborné praxe a počet hodin v jednotlivých klinických předmětech. Připravuje se metodický postup jak sjednotit i přijímací řízení,“ vysvětlila Ivana Křížová.

V metodickém postupu by se mělo počítat s tím, že budoucí praktické sestry musí splnit celkem 2 300 hodin praxe, během nástavby zvládnout cizí jazyk na úrovni B2 a ještě vypracovat absolventskou práci. Současný systém studia sester se nelíbí primáři ortopedického oddělení v Mulačově nemocnici v Plzni Iljovi Topinkovi a novelu zákona vítá: „Pokud budou sestřičky vzdělávány odbornými pracovníky, lékaři, eventuálně svými staršími kolegyněmi ze zdravotnictví, mělo by to vyhovovat.“

Největší zdravotnické zařízení v západních Čechách - Fakultní nemocnice Plzeň, nechce své názory na nový zákon prezentovat, dokud nebude v platnosti.

autoři: kos , jik
Spustit audio