Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje má nové záložní operační středisko

3. prosinec 2020 09:00

V Karlovarském kraji vzniklo paralelní pracoviště tísňové linky 155. Pokud by pracovníci zdravotnického operační střediska museli například kvůli požáru nebo jiné mimořádné události opustit budovu v Karlových Varech, mají nově k dispozici nové záložní operační středisko.

Jedná se o záložní prostory, které vznikly při rekonstrukci výjezdové základny zdravotnické služby v Sokolově. V případě, že by stávající hlavní středisko v Karlových Varech nefungovalo, celé řízení krizového štábu by se přesunulo právě sem.

„Mám tady úplně běžné pracoviště, které máme i na tom primárním operačním středisku, což je výhoda, protože není potřeba žádné zaškolování. Můžeme úplně běžně zahájit provoz náhradního operačního střediska a můžeme nabírat tísňové linky 155,“ popsala dispečerka Sofie Fetrová.

Záložní operační středisko bude zdravotnická záchranná služba využívat i během koronavirové pandemie pro dispečery, kteří se ocitnou v karanténě, potvrdil vedoucí zdravotnického operačního střediska Karlovarského kraje Radek Hes: „Operátor, který je dán do karantény z důvodu toho, že přišel do kontaktu s pacientem covid pozitivním, musí být izolovaný od ostatních a bude pracovat na tomto pracovišti.“

Vybudování záložního střediska stálo 1,5 milionu korun.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio