Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje čelí obrovské zátěži

4. březen 2021 14:35, aktualizováno

Tachovsko momentálně patří k oblastem nejvíce zasaženým koronavirem. Kvůli absenci nemocnice s akutními lůžky je region ve vážné situaci. Životy obyvatel zde závisí na záchranářích.

Na rozdíl od předchozích vln pandemie koronaviru nyní stoupá počet výjezdů krajské záchranné služby. Aktuální kritickou situaci se ale zatím s vypětím sil daří zvládat. „Nárůst je opravdu velký. Za dva měsíce jsme udělali okolo 2050 výjezdů pozitivních pacientů oproti 5 měsícům jara, kdy jich nebylo ani 500,“ poznamenala mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová.

Do nemocnic v jiných krajích jsou transporty ojedinělé. Kapacity nemocnic v kraji zatím ještě pojmout pacienty zvládají. Ze všech výjezdů je tři čtvrtě k pacientům s nákazou covid-19. „Jsou to buď pacienti, kteří covid už mají nebo mají četné příznaky a onemocnění se nakonec potvrdí,“ oznámila Mária Svobodová.

V areálu Domažlické nemocnice vzniklo dekontaminační pracoviště pro záchranáře

Ke zvládnutí současné velmi vážné situace by mělo přispět i nové dekontaminační pracoviště pro záchranáře, které vzniklo v areálu Domažlické nemocnice. Dekontaminace se ujali hasiči, kteří centrum zřídili a pomáhají s rychlou dekontaminací vozů záchranné služby. „Jedná se zhruba o 30 minut, kdy se musí uvnitř sanitního vozu mechanicky vyčistit všechny přístroje, pomůcky a povrchy tak, aby nedošlo k přenosu,“ vysvětlila mluvčí Mária Svobodová.

Výjezdové stanoviště v Plané

V únoru skončila rekonstrukce výjezdové základny krajské záchranky v Plané na Tachovsku. Rekonstrukce pomohla zkvalitnit výjezdovou péči. Areál se rozšířil o skladové prostory, větší garáže a mycí linku. „Pro záchranáře je velmi důležité, aby v tomto zázemí našli všechno a nemuseli dojíždět do jiného většího města, aby mohli mít v místě výkonu práce veškeré zásoby a pomůcky,“ uzavřela Mária Svobodová.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio