Zdrobněliny, které se do slovníku nedostanou

15. únor 2016

Tento jazykový koutek by mohl upoutat vaši pozornost svým aktuálním tématem. Budeme se věnovat slůvku, které asi můžeme označit jako módní. Určitě už jste ho někdy slyšeli. O jaké slovo jde, prozradí Martin Prošek.

Tím tajemným slovem je zdrobnělina hoďka utvořená od podstatného jména hodina. Není ani tolik zajímavá tím, jak je utvořena, nebo třeba tím, jak se používá. Důvod, proč jsme si ji vybrali pro jazykový koutek, je jiný. Intuice nám totiž napovídá, že užívání tohoto slova je na vzestupu spíše v poslední době, že před cca 20 lety nebylo tak běžné. Zveme vás tedy na malé detektivní pátrání po tom, jestli se mýlíme, nebo ne. Úspěch nezaručujeme předem.

Kde pátrání po slovech, jako je „hoďka“, začíná a jaká má úskalí?

Zásadní úskalí je, že zdrobněliny sice bývají zachyceny ve slovníku, ale spíše ty – řekněme – slovotvorně pravidelnější jako hodinka. Hoďka není typ zdrobněliny, který by měl naději dostat se do slovníku. Z toho vyplývá, že slovníky nám nepomohou.

Co teď? Kam jinam se můžeme podívat?

Existují ještě lexikální archivy, tedy archivy materiálu, který se shromažďuje při tvorbě slovníků. V materiálu ke starším slovníkům zdrobnělinu hoďka nenajdeme. První stopu nacházíme v materiálu k současným slovníkům nových slov. Tam jsou zachyceny první doklady zdrobněliny hoďka. Ještě vás chvilku napnu, tipněte si, z jaké doby pocházejí. První je z novin Slovo z roku 1999. Pozor, neznamená to, ale že se hoďka v tom roce poprvé objevila, jen byla v té době poprvé zachycena. Najde se totiž i starší doklad. Konkrétně v Českém národním korpusu je nejstarší doklad hoďky už z roku 1997. Každopádně se ale potvrzuje, že jde o zdrobnělinu novodobou.

A jak si vede dnes, po 17, respektive 19 letech od prvního záznamu?

Myslím, že velmi dobře. Jen na internetu má přes dvě stě tisíc výskytů, běžně ji slýcháme v každodenní neformální komunikaci. V neformální komunikaci samozřejmě žije i na internetu. Najde se na chatech, diskusních fórech, v blozích, webových denících zachycujících nejrůznější události, na zájmových webech apod. Najdeme doklady jako třeba malej spí jen hoďku a pak začne brečet. A víte, jak dlouho trvala příprava tohoto koutku? Přesně hoďku.

autoři: Stanislav Jurík , Martin Prošek
Spustit audio