Ze Švýcarska do Kraslic. Virtuóz Řeřicha vrací do regionu tradici výroby hudebních nástrojů

14. srpen 2023

Milan Řeřicha, klarinetový virtuóz, pedagog a spolumajitel firmy vyrábějící dechové hudební nástroje je dalším hostem v rámci podnikatelských příběhů z našeho kraje. Jak složité je navazovat na tradice v našem kraji?

Milan Řeřicha je uznávaným klarinetovým virtuózem. Nejdříve hrál na klavír, až poté vzal do rukou klarinet. Ke hře ho přivedli rodiče, když viděli, jak malý Milan tancuje u skladeb právě pro klarinet. Dnes hudební nástroje i vyrábí. A kde jinde, než v Kraslicích – městečku, ke kterému hudba patří.

Výroba klarinetů v Kraslicích

K výrobě se dostal v podstatě náhodou, když ho oslovil zaměstnanec německého výrobce, který potřeboval odborníka. Výroba ho nakonec natolik ohromila, že si s kamarádem založil vlastní firmu na výrobu klarinetů pod názvem RZ Woodwind Manufacturing a po 20 letech ve Švýcarsku se vrátil do Čech.

Začátky podnikání v tomto oboru podle něj ale nebyly vůbec jednoduché. „Ve chvíli kdy zakládáte něco, co přichází na trh, kde nikdo konkurenci nevítá, je to těžký pro všechny, pro nás totéž. Musíte se etablovat na to, abyste uspokojili všechny zákazníky, protože to je pyramida jako například u automobilového průmyslu. Bylo to něco, s čím jsme se museli vypořádat tak, abychom dokázali udržet perfektní kvalitu v každé třídě,“ zavzpomínal na nelehké začátky Milan Řeřicha.

Dnes firma zaměstnává devět stálých zaměstnanců a její nástroje míří do celého světa. V podnikání je pro Milana Řeřichu tím nejkrásnějším úspěch a spokojenost klientů i zaměstnanců. „Nejlepší na tom je, když na výstavách a prezentacích vidíte radost a spokojenost lidí, kteří na ty nástroje hrají. Je to moje zodpovědnost. Ohromný dík práci všech lidí v naší firmě, bez nich by to nešlo,“ řekl.

Jaká byla cesta Milana Řeřichy k podnikání? Jaké jsou jeho další plány? A co je při založení nového podniku důležité? Nejen to si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio

Související