Ze zrušené konečné u Borského parku v Plzni má být příjemné místo k odpočinku s kavárnou

15. červen 2021 14:35

Už je to rok a půl, kdy přestala existovat stará tramvajová točna v Plzni u Borského parku. Zmizely z ní všechny přístřešky i stánky s občerstvením. Zrušená je také nedaleká konečná pro autobusy. Tady ale přístřešky zůstaly – posprejované a bez skel. To by se ale v budoucnu mělo změnit.

Dnes se pod přístřešky na bývalé konečné u Borského parku občas schovají lidé bez domova, kteří ostatní obtěžují. Pokřikují třeba na školáky, co poblíž vystupují z autobusu.

„V minulosti jsme řešili stížnosti na osoby bez domova nebo drogově závislé obtěžující svým chováním cestující u staré konečné tramvaje číslo čtyři u Borského parku,“ uvedla mluvčí plzeňských městských strážníků Jana Pužmanová s tím, že pokud dané osoby jen sedí na lavičkách a popíjejí, nedopouštějí se žádného přestupku. V případě že ale začnou na někoho pokřikovat nebo ho jinak obtěžovat svých chováním, jako je například žebrání, už to přestupek je, a by lidé měli volat linku 156.

Už příští rok by ale celý prostor mohl být daleko přitažlivější. Město tu chce postavit kavárnu a vytvořit jakousi bránu do Borského parku.

Kavárna a půjčovna koloběžek

„Co se týče projektové dokumentace, tak tu máme hotovou, jsme připravení, a na příští rok budeme žádat zastupitelstvo o přidělení finančních prostředků zhruba ve výši 45 milionů korun včetně daně, abychom to tam mohli zrevitalizovat. Vznikne tam nová kavárna, sociální zařízení pro veřejnost, dále půjčovna koloběžek, zázemí pro obsluhu, úklid parku a údržbu a tak dále. Pokud zastupitelstvo odsouhlasí náš návrh a přidělí  nám finanční prostředky, tak bychom měli příští rok začít,“ vysvětlil vedoucí odboru investic plzeňského magistrátu Pavel Grisník.

Prostor bývalé tramvajové a autobusové točny se kompletně změní. Jedinou výjimkou budou původní tramvajové koleje, které na místě zůstanou. „Po domluvě s plzeňskými dopravními podniky by na tom místě mohlo v budoucnu vzniknout něco jako muzeum tramvají. Prostě nějaká vystavená technika, která by připomněla, že tam někdy v minulosti konečná tramvají byla,“ doplnil Pavel Grisník.

Podle něj bude mít budoucí podoba vstupu do Borského parku podobný buňkový charakter jako právě vznikající prostor s vyhlídkovou plošinou u Hlavního vlakového nádraží v Plzni.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio