Zelená síla petržele. Okysličuje buňky, zlepšuje funkci ledvin a hodí se do zeleninových smoothies
Petržel byla pro své léčivé účinky oblíbená už v antickém Řecku. Lidé se tehdy domnívali, že je tato bylina dokáže chránit před otrávením. Až tak kouzelná petržel ve skutečnosti sice není, ale i tak má spoustu pozitivních účinků na lidské tělo.
Obsahuje velké množství chlorofylu, který čistí krev a pomáhá tvořit nové červené krvinky. Díky tomu petržel zlepšuje okysličování buněk. Mimo to působí močopudně, čímž snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá jako prevence proti ledvinovým kamenům.
Také působí jako antioxidant a zlepšuje tělesný pach a dech. Ve 100 g petržele je obsaženo 3x více vitamínu C než v pomeranči. Dále obsahuje draslík, hořčík, vápník a železo. Petrželová nať se používá často jako ozdoba pokrmů, dá se přidávat i do salátů nebo zeleninových smoothies.
Související
-
Zeleninové natě rozhodně nevyhazujte. Budou se vám hodit nasušené i zmražené
Mrkev, petržel i celer jsou běžně k dostání také s natí. Natě bohužel často skončí v odpadkovém koši. Přitom i z nich můžete připravit něco na zub.
-
Petržel nepoužívejte jen jako ozdobu jídel, může toho nabídnout mnohem víc
Petrželka je mnohem víc než jen ozdoba polévek a dalších pokrmů. Tato běžná bylinka má mocné výživové vlastnosti a obsahuje sloučeniny, které snižují riziko mnoha nemocí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?