Zelená střecha = moderní alternativa neekologických klimatizací, upozorňuje ekolog

29. srpen 2019

Zelené střechy jsou stále častěji k vidění po celém Česku. Své zkušenosti mají i ve Fakultní nemocnici v Plzni. Nakonec se divili všichni.

Čtěte také

Klasická betonová střecha s živičným povrchem a slunce, co svítí od rána do večera. Kombinace, kterou dobře zná každý, kdo bydlí nebo pracuje v posledních patrech budov. Své by o tom mohli vyprávět i lékaři a pacienti Fakultní nemocnice v Plzni.

„Teplota pod betonovou střechou může být klidně i 40 °C,“ popisuje pracovní prostředí posledních měsíců technik správy budov plzeňské nemocnice Luboš Voda.

Nemocnice řeší přehřáté ambulance nákladnou klimatizací. „To pomůže mikroklimatu uvnitř. Ale klimatizace vypouští odpadní teplo, a tím zas ohřívá okolí budovy. Dostáváme se do začarovaného kruhu,“ upozorňuje Václav Čubr, člen environmentálního informačního centra Envic.

Řešení existuje

Fakultní nemocnice Plzeň testuje ve svém areálu zdánlivě banální alternativu – zelené střechy. „Aktuálně máme dvě – jedna je na budově onkologie, druhá na parkovacím domě,“ říká ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Čtěte také

„Je to dneska trend – ochlazuje to interiér, funguje jako rezervoár vody. Pokud je navštěvovaná, je to příjemné místo. A pacienti, kteří ji vidí z vyšších pater, koukají do zeleně,“ vyjmenovává ředitel výhody.

Dokáže ale zelená střecha opravdu snížit teplotu tak, aby to poznali i lidé pod ní? „Dnes není až takové vedro, ale i tak je teplota na klasické střeše podle termokamery okolo 60 °C. Když kameru namíříte na zelenou střechu, ukazuje 27 °C. To je nejmíň polovina,“ odpovídá ekolog Čubr.

V lochotínském areálu fakultní nemocnice právě probíhá výstavba Psychiatrické kliniky. Po zkušenostech z onkologie a parkovacího domu má vedení nemocnice jasno – i nová budova bude mít zelenou střechu.

Poslechněte si celou reportáž Martiny Klímové z lochotínského areálu Fakultní nemocnice Plzeň. 

autoři: Martina Klímová , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související