Zelené ořechy, šípek a hložinka – doporučuje královna sirupů z Přestavlk

22. září 2018

Jana Baboráková vyrábí sirupy skoro čtyřicet let. Její šťávy získaly několikrát ocenění Mls Pardubického kraje. Letos se jí podařilo vyrobit sirup ze zelených vlašských ořechů, který tak trochu připomíná starou dobrou ořechovku. Je v něm spousta vitamínů. Když ale přijde řeč na rakytník, zamračí se.

„Vadí mi, že všichni mluví o rakytníku jako o největším pokladu na světě. Přitom v přírodě najdete ještě mnohem zdravější dobroty. Například ořechy, šípek, hložinku, bezinky nebo aronii,“ říká Jana Baboráková.

Trpkost se musí ohladit

Bezinky, aronie i šípek mají trpkou nebo velmi kyselou chuť, proto se sirup musí doplnit voňavými ingrediencemi. Vanilkový lusk je základ, aby se chuť tzv. ohladila.

Aronie

Hložinka je samá pecka

Hložinky jsou plody hlohu. Jsou to malé červené kuličky plné vitamínů. Je to vlastně pecka obalená červenou dužinou. Proto je výroba sirupu z plodů hlohu velmi pracná.

Hložinky jsou plody hlohu

Sirup z hložinek

 „Hložinky se dají do převařené chladné vody na více než 24 hodin. Potom si nasadíte chirurgické rukavice a kuličky mnete tak dlouho, až zůstane jen pecka,“ říká Jana Baboráková.

Ale práce se vyplatí, protože hloh má velmi specifickou chuť a navíc je to bylina, kterou se nemůžete předávkovat, takže šťávu z ní můžete pít po celý rok. Ocení to hlavně ti, kdo mají problémy se srdcem.

Pár vychytávek

„Sirupy dělám za studena, aby tam zůstalo co nejvíc vitamínů. Štávu stabilizuji kyselinou sorbovou. Je to nejslabší konzervant, který se v těle neváže na žádný orgán. Používaly ji i naše babičky a způsobuje nejmíň alergií,“ radí Jana Baboráková.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.