Zemědělci kvůli novým nařízením neosejí část polí

28. březen 2023 21:56, aktualizováno

Začaly jarní práce na polích. Vyjely na ně pluhy, traktory nebo secí stroje, třeba na Rokycansku ale vzhledem k počasí o něco později než obvykle. Kromě nevhodných meteorologických podmínek se musí zemědělci popasovat také s novými nařízeními, kvůli kterým od dubna neosejí část polí.

„Setí jarních plodin je oproti minulému roku zhruba o týden opožděno. Dlouho bylo chladno, půda nevysychala, nedalo se do ní vjet. Teď nás čeká zasít přes tisíc hektarů,“ říká agronomka společnosti Osecká zemědělská Kateřina Málková.

Kromě počasí se pěstitelé vypořádávají s novými pravidly. Od dubna musí vyčlenit část půdy na takzvané neprodukční plochy. Důvod vysvětluje zástupkyně tiskového oddělení Ministerstva zemědělství Tereza Kubálková: „Cílem je posílit členitost krajiny a omezit zemědělské vstupy do půdy. Ochranné pásy podél vody mají zabránit znečištění vod, nektarodárné úhory zase podpořit opylovače, ochranné protierozní pásy zabránit erozi a podobně.“

V Osecké zemědělské se už na nařízení postupně adaptují. „V našem podniku se jedná o tři procenta orné půdy, tedy skoro sto hektarů nechaných mimo produkci. Osejí se speciální směsí a nechají se jako úhor. Nebudou se sklízet ani hnojit, jen po vypršení kontrolního termínu se mohou zmulčovat,“ popisuje Kateřina Málková. Z plodin nemůže Osecká zemědělská ubrat z řepky, která je zasetá už od srpna, ani z jarních plodin určených pro krmení mléčný skotu, jako je vojtěška, jetel nebo kukuřice. „Zbývá nám tedy jedině pšenice, ozimní ječmen a oves.“ Pokud podmínky zemědělci nesplní, hrozí jim, že přijdou o dotace.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio