Zemědělci na Rokycansku vyjeli po zimě na pole. Přihnojují a sejí

Na zhruba tisíci hektarech sejí farmáři na Rokycansku především jarní pšenici. Kromě toho musí také přihnojit ozimé plodiny.

Těžké stroje do terénu dříve vyjet nemohly, protože půda na polích byla hodně podmáčená. Příznivé počasí posledních dnů ale práce urychlilo. Aktuálně se seje jarní pšenice a následně se zemědělci chystají také na oves. V traktoru na poli nyní stráví kolem 12 hodin denně.

Farmáři také pracují na přihnojování porostů, ošetřují louky a válejí jetel. Letos by měli sít více jařin, protože se na podzim kvůli horšímu počasí nestihly zasít všechny plochy. „Selo se pozdě, za vlhka, takže ty listopadové porosty jsou ve špatné kondici, bude je potřeba více hnojit,“ uvedl hlavní agronom společnosti Osecká zemědělská Václav Krajíček.

Problémem letos mohou být hraboši

Tento rok se zdá, že populace hrabošů na Rokycansku gradují. Problém bude i s porosty, které se urodí po jetelinách. Hraboši se drží hlavně na jižních svazích, na pozemcích, kde se nachází břidlice a kamenná pole.

Zemědělci nyní naopak vítají spodní vodu, které je na polích letos více než v minulých letech. „Letošní produkci hodně ovlivní srážky, které přijdou v květnu a červnu,“ dodal Václav Krajíček. Na počasí bude také záviset, do kdy budou zemědělci na Rokycansku sít. Přáli by si však být hotovi do 10. května i s kukuřicemi.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio