Zemědělská škola v Klatovech se po dvaceti letech vrátila k pěstování brambor

15. září 2021 13:29, aktualizováno

Ranní mlhy, vůně země, zvuk traktoru, podzimní slunce a ty nejchutnější svačiny snězené na kýblu obráceném dnem vzhůru. Tak si mnozí z nás pamatují bramborové brigády ze svých studentských let. Dnes už se na pole dostanou maximálně studenti zemědělských oborů. Třeba ti ze zemědělské a potravinářské školy v Klatovech.

Sběr brambor na polích zemědělské školy v Klatovech

Podle pamětníka Vojtěcha Honzíka bylo na zemědělském statku původně v období 1964- 1965 devadesát hektarů brambor. „Potom se postupně snižovalo na 70, 35 až pak už nebylo nic. A teď se to zase obnovilo,“ uvedl.

Od letoška škola sama provozuje školní farmu a k pěstování brambor se tak vrátila po zhruba dvaceti letech. Pro začátek vysadila dvě rané odrůdy na jednom hektaru.

„My jsme začali hospodařit od 1. ledna na pozemcích, dříve to byl Školní statek Klatovy s.r.o. Do budoucna se budeme snažit brambory dělat. Uvidíme, jaký bude odbyt. Chtěli bychom dát i do osevních postupů zlepšující plodiny, jako jsou brambory. V současné době připravujeme projektovou dokumentaci na rekonstrukci naší školní farmy. Chtěli bychom mít více skladovacích prostor, abychom byli soběstační, jak na obiloviny, tak okopaniny,“ řekl ředitel Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech Vladislav Smolík.

Sběr brambor na polích zemědělské školy v Klatovech

On sám chodil na stejnou školu a na bramborové brigády vzpomíná s velkou nostalgií. Tehdy ale vše probíhalo jinak než dnes. „Naše třída maturovala před 25 lety a my jsme chodili na brambory tři týdny v kuse a byly to velké zážitky. Teď je to samozřejmě trochu jinak, protože musíme dodržovat rámcové vzdělávací plány a tři týdny brambor se tam nedají zakomponovat. Takže třeba studijní obor Agropodnikání se dostane na sběr brambor na dva, tři dny do jiných podniků. Teď máme svoje brambory, a tak je zemědělci - farmáři sbírají ručně tady,” popsal Vladislav Smolík.

Letos vypěstované brambory chce škola v první řadě nabídnout svým zaměstnancům.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio