Zemská jubilejní výstava se konala právě před 130 léty

19. květen 2021

Před rovnými 130 lety byla v Praze zpřístupněna Všeobecná zemská výstava, známá též jako Zemská jubilejní výstava 1891. Šlo o důležitou hospodářskou, politickou a společenskou událost, uspořádanou na oslavu jubilea první pražské průmyslové výstavy, konané ještě o století dříve.

Akce probíhala ve dnech 15. května až 18. října 1891. Původně byla plánována jako všeobecná zemská výstava, avšak pro bojkot německých podnikatelů v Čechách se stala přehlídkou rozvoje a vyspělosti českého průmyslu a české podnikavosti. Návštěvníci se mohli seznámit se stavem české průmyslové, zemědělské a lesnické výroby, s ovocnářstvím, vinařstvím, pivovarnictvím, včelařstvím a dalšími odvětvími hospodářství. Výstava obsahovala i průmyslové expozice strojírenské, hornické, sklářské či průmyslové chemie. Část výstavy byla zaměřena také na společenskou stránku života v Čechách, na zdravotnictví, zemské korporace a spolky, výtvarné umění i archeologické vykopávky.

Na poslední chvíli, teprve tři měsíce před zahájením byl do výstavní koncepce zahrnut i národopis, reprezentovaný především expozicí tzv. České chalupy. Šlo o skutečné stavení podle návrhu architekta Antonína Wiehla a jeho spolupracovníků. Předlohou jim byla lidová architektura z Turnovska. Mezi tvůrci podoby a programu České chalupy nechyběli Alois Jirásek či Jan Koula. Stavení bylo umístěno napravo od hlavního vchodu do výstaviště.

Jak vypadala Česká chalupa? Trojboký dvůr uzavírala dřevěná hradba s bránou a brankou pro pěší, jež byly kryty šindelovou stříškou; před vstupem do dvora byla studna s rumpálem. Vpravo od brány stálo trojdílné roubené selské stavení s předzahrádkou a včelínem. Zadní část dvora tvořil roubený objekt pro výstavní účely, k němu v pravém rohu přiléhal výměnek s připojeným chlívkem s pultovou stříškou. Opodál stál sloupový holubník.

Impuls k Národopisné výstavě 1895

Výstavní výbor svěřil stavbu tesařskému mistru A. Kubešovi za 3 000 zlatých. Předměty na výstavu lidového výtvarného umění a zařízení interiéru byly získávány dary a výpůjčkami z regionů. Městské muzeum v Jindřichově Hradci např. zařídilo interiér selské světnice z jihovýchodních Čech. V obílené místnosti s trámovým stropem a pecí s kachlovými kamny byly různé druhy lidového nábytku, nádobí a náčiní i předměty spojené se zvykoslovím. Figuríny ve světnici byly oblečeny do blatského kroje. Také ostatní části České chalupy sloužily k expozičním účelům. Prezentovaly selský nábytek, kroje, nářadí a náčiní. Mimo prostory České chalupy v severní galerii Průmyslového paláce pak byly ještě vystaveny krojové součástky (hl. výšivky), lidový šperk a lidové výtvarné umění. Nečekaný úspěch České chalupy v roce 1891 byl jedním z hlavních podnětů k uspořádání Národopisné výstavy českoslovanské, která v Praze proběhla o čtyři roky později, roku 1895.

Idealizovaná lidová architektura České chalupy a celý její výstavní koncept vzbudily velký zájem zejména u návštěvníků z venkova, kteří si poprvé uvědomili cenu pro ně dosud všedních, zde s pietou vystavených předmětů. Mnozí z návštěvníků však podle ohlasů v tisku postrádali pravidelné hudební produkce lidových zpěváků a muzikantů. Přesto však na výstavě v roce 1891 živá vystoupení zcela nechyběla. Hráli zde i dudáci Hynek Kaňák z Plzně a František Kestler z Vejprnic. Jak dokládá rukopis z archivu národopisného oddělení Západočeského muzea, účinkovali zde i žáci obecné školy z Křimic. Zpívali původně svatební lidovou píseň Andulko z Koterova, ve druhé sloce s aktualizovaným textem: Namaž si, Honzíčku, bič, / pojedeme do Křimic, / ze Křimic do Prahy / do české výstavy.

Památka na výstavu 1891

18. října byla Jubilejní zemská výstava ukončena. Zúčastnilo se jí přes dva a půl miliónů návštěvníků. Česká chalupa byla rozebrána, její zařízení vráceno majitelům nebo postoupeno Českému muzeu. Z tehdy realizovaných projektů dodnes stojí budova Průmyslového paláce nebo Křižíkova fontána. V rámci výstavy byly také zprovozněny dvě nové pozemní lanovky, na Letnou a na Petřín, stejně jako Petřínská rozhledna a – jako vůbec první v Čechách – elektrická dráha na Letné.

autor: Zdeněk Vejvoda | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio